Депутатът Мария Цветкова и кметът на Маломир в подкрепа на църквата в селото

Народният представител от ВМРО Мария Цветкова се включи в дарителската кампания за събиране на средства за ремонт на църквата „Свето Успение Богородично“ в ямболското село Маломир.  Православният храм, който е с над 130-годишна история се руши от години, пропукани са стените и покривната конструкция, има риск течовете да увредят ценните икони и стенописи. От спешен ремонт се нуждаят също камбанарията и основите на църквата. Храмът, който е обявен за паметник на културата от местно значение, почти не е ремонтиран от създаването си. От дълги години проблемът се поставя от църковното настоятелство. С благородната, но нелека задача се заема кметът на с. Маломир от ВМРО Тодор Налбантов, който е избран на местните избори през октомври 2019 г. След като проектът за ремонт на храма не успява да получи финансиране по европейски програми и по проект на Министерството на културата, кметът започва инициатива за събиране на средства за реставрация на църквата. Той също се включва в дарителската акция заедно с жители на селото и бизнесмени от региона. Очаква подкрепа и от Сливенската епархия и митрополит Йоаникий. Към момента е събрана сумата от 17 000 лв. като Община Тунджа осигурява 5000 лв., а останалите са от дарения. Освен, че подпомага финансово начинанието, ямболският народен представител Мария Цветкова го взима присърце. Тя е добре запозната с проблема, тъй като той се поставя от жителите на селото при всяка нейна среща с тях.

„Радвам се, че имах възможност да подпомогна тази благородна кауза. Близо век и половина православният храм в село Маломир пази християнската ни вяра и българския дух. Наш дълг е да го съхраним за идните поколения. Поздравявам кмета Тодор Налбантов, който е двигателят на това начинание, църковното настоятелство за упоритостта да поставя проблема през годините и всички, които дариха средства за ремонт на църквата. Надявам се, че скоро маломирци ще могат да посещават храма без притесненията, че може да паднат части от тавана въху главите им и без да се налага жените от селото да събират с кофи водата, която тече от процепите на покрива при дъжд. Особено важен е ремонтът и за запазване на иконите, уникалния дървен олтар и спасяването на впечатляващите стенописи“, заяви Мария Цветкова и пожела успех на каузата.

Кметът Тодор Налбантов благодари за подкрепата на всички, които се включиха в дарителската кампания, на община Тунджа за отпуснатите средства и на строителния предприемач инж. Кольо Колев, чиято компания ще извърши ремонта като покрие разходите по дейностите, за които събраните средства няма да са достатъчни.