Денят на християнското семейство в община „Тунджа“

С разнообразие от празнични мероприятия в населените места на община „Тунджа“ бе отбелязан 21 ноември – Ден на християнското семейство и православната младеж.

Поредица от беседи, посветени на тематиката на празника, бяха организирани с подкрепата и съдействието Архимандрит Димитрий, Архиерейски наместник на Ямболска духовна околия. За децата и родителите от община „Тунджа“ бяха подготвени вълнуващ разказ и дискусия за християнските ценности и добродетели в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в гр. Ямбол.

В с. Роза деца от детската градина и начален етап на обучение от Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ за пореден път прекрачиха прага на храма „Св. Петка“. В неделното училище отец Жельо запозна децата със значението на празника Въведение Богородично, след което всички запалиха свещ за здраве и благоденствие.

В Дома за стари хора „Христо Ботев”, с. Болярско бе организирана среща на поколенията. Потребителите на дома посрещнаха  своите малки гости от групите в с. Бояджик при Детска градина „Звездица“, с. Скалица, с разкази за традициите на този ден. Празникът продължи с майсторенето на домашна вита баница. С пожелания за  здраве, щастие и благополучие премина срещата на поколенията, а малките майстори – кулинари показаха и своите танцови умения.

            С кулинарна изложба Основно учлище „Св. Св. Кирил и Методий“, село Бояджик отбеляза празника.  Съвместната инициатива на училището и „Хелиос“ ММЦ Приморско бе с цел по – тясното приобщаване на деца и родители към традиционните християнски ценности и добродетели. „Замесените и забъркани“ във вкусната изложба деца взеха участие в две състезателни категории: „Семейна баница“ и „Домашен десерт“, като всеки индивидуално представи своя продукт. Журито имаше нелеката задача да избере най-естетичните и апетитни готварски изкушения. В двете категории се класираха ученици от първи до седми клас, а най-малките участници бяха децата от подготвителната група.

В село Ботево, Народно читалище „Христо Ботев-1928”, съвместно с Основно училище „Христо Ботев“, проведоха беседа на тема „Сватбата – началото на едно семейство“. Сред гостите  на празника бяха кметът на селото Георги Танев, самодейки от Група за автентичен фолклор, ученици, жители. Лектор на беседата бе Иванка Стоилова – член на местното църковно настоятелство, която запозна присъстващите с историята на християнския празник и честването му през годините. Добра Георгиева разказа за сватбите на предците ни, като отбеляза разликите с днешната сватба. Празникът завърши с викторина на тема: „Християнски празници в България“.

В Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Веселиново в открит урок третокласниците на госпожа Паламаркова показаха познанията си за християнския празник. С изпълнението на песни, стихотворения и откъси от драматизации,  децата поздравиха своите родители и гости. Поздрав към тях отправи Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев. Изненада за родителите бе фотография на техните деца, която заедно оформиха в рамка, като скъп спомен от празника.

Християнският празник бе подобаващо отбелязан и в детската градина в с. Кабиле. Почетен гост бе игуменката на Манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, с. Кабиле – Минодора, която зарадва всички с прекрасен подарък – икона на Богородица. Децата поздравиха своите гости – родители, баби, дядовци, своите учителки с песни, стихове и танци.

Две златни и една диамантена сватби направиха вълнуващ деня на жители и гости на с. Генерал Тошево. Семейства Радка и Стоян Колеви и Димка и Георги Пееви отпразнуваха 50 години семеен живот, а семейство Анка и Георги Русеви са все така неразделни вече 60 години.

В този светъл празничен ден, споделен от различни поколения и показал, че семейните ценности се пазят и предават, бяха организирани още много прояви практически във всички 44 населени места, включени в състава на община „Тунджа“.