Денят на Тракия

На 26 март 2019 г. в Денят на Тракия, потребителите на Дневен център за стари хора от село Скалица посетиха Дневен център за стари хора в село Генерал Инзово, община „Тунджа“. Заедно с това разгледаха етнографски комплекс „Старата Акбунарска къща”, където беседа за бита и историята на инзовци им разказа Янка Лилова- председател на настоятелството на Народно читалище „Н.Й.Вапцаров-1926“, с. Генерал Инзово. Обиколката им продължи в парка на селото, който впечатли гостите заедно с плувния басейн.

Празникът на Тракия бе тържествено отбелязан от потребителите на Дневните центрове, тракийското дружество „Капитан Петко Войвода” и пенсионерски клуб, с. Генерал Инзово.

Слово за празника изнесе председателят на дружеството Маринка Василева. Празничният концерт започна с химна на Тракия и поредица от патриотични песни, изпълнени от фолклорна група „Тракийски напеви”, с. Генерал Инзово и гостите на празника. Индивидуалните изпълнители Нейка Петрова от Скалица и Радка Караникова от Генерал Инзово докоснаха с песните си сърцата на всички присъстващи.

Тържеството завърши с поднасяне на цветя на единствения по рода си паметник, построен от потомците на тракийските бежанци. Домакините и гостите продължиха празника с  хора и снимки на площад „Тракия”.            

Жана Михова- ръководител

ДЦСХ с. Генерал Инзово