Денков: Обмисляме въвеждането на друг тест за големите ученици, за да се върнат в клас

Здравното и образователното министерство обсъждат връщането на големите ученици в клас. Една от възможностите обаче предвижда това да стане с различни тестове от тези, които се използват за малките ученици в момента. Причината – България не разполага с достатъчно от така наречените щадящи тестове. Това заяви образователният министър акад. Николай Денков, който гостува в рубриката „Властта говори. Открито”.

По неговите думи правителството е поръчало близо 3 млн. теста, но фирмите са доставили едва 850 000. 

„Средства има до коледната ваканция и проблемът изобщо не е този. Проблемът е в наличните тестове и доставките в ритъм, който не е достатъчен. Със здравния министър обсъждахме възможността за големите ученици да се въведе друг тип тест и така да се облекчи натискът върху фирмите. С него самите ученици си взимат проба от носа, без да се бърка дълбоко. В Австрия бяха показани видеа, в които такива тестове използват малките ученици. В България, за съжаление, родителите се настроиха селективно към тестовете. Трябва да преборим и това”, отговори министърът.

„Ще върнем големите учениците в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 души население. Ако спрем тестовете, ще изпаднем в ситуацията от след 15 септември – ще се изправим пред епидемичен взрив и ще трябва отново да затворим училищата”, посочи още Денков.

Над 1000 са били заразените с коронавирус деца, посочи той. И подчерта, че ако от МОН изпуснат ситуацията, тя ще върне страната в положение на висока заболеваемост.

Кога ще се върнат учениците от 5 до 12 клас в училище?

„До момента са поръчани близо 3 млн. теста. От тях са пристигнали 851 000. Очевидно проблемът е, че в България няма тестове от този тип, който родителите предпочитат. За малките ученици тестове са осигурени до края на следващата седмица, както и средства за тестване до коледната ваканция. Големият проблем е кога ще получим тестове за по-големите ученици”, каза Денков. Той благодари на родителите и учители, които са разбрали колко важно е децата да се върнат в училище. И подчерта, че броят им се увеличава с всеки изминал ден. Само в Пловдив вчера са се върнали над 1000 ученици.

Министърът подчерта, че тежестта, която всички понасят, идва от високата заболеваемост в страната.

„До преди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони – над 1300 заболели на 100 000 души население. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, регистрирахме бърз спад. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 заболели. Така е вече в Кърджали, тъй като областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този”, обясни Денков.

Той заяви, че от МОН постоянно се намират в среда на противоположни мнения и търсят баланса.

„Единственият начин е да следваме линията, която е логична и медицински обоснована. Затова и водещи са указанията на Здравното министерство. Идеята училищата да купуват тестовете твърде рано, без да бъде обсъдена, изтече в публичното пространство. Затова и се получиха такива противоречиви мнения. Тази идея отпадна и в момента изобщо не я обсъждаме”, увери министърът.

Има ли предвидени пари за всички ученици за 2022 г., за да могат да учат присъствено?

„Парите трябва да се осигуряват от бюджета. Ние ще ги поискаме, не само защото това е правилният начин децата да са в клас, а и защото така средата е безопасна за тях. Важно е да се каже, че и икономически това е по-добрият вариант. Тестването струва около 25 лв. за дете на месец. А ако родител си остане вкъщи, компенсацията е 650 лв. Сумите са несравними. Освен това, ако децата са на училище, родителите ще бъдат икономически активни”, смята Денков.

Кога ще бъде премахнато тестването на учениците?

„При заболеваемост под 250 на 100 000 души население. Зависи и от ваксинацията. В България вече имаме около 6% ваксинирани деца и около 4% преболедували. Постепенно се натрупва такъв контингент в младата възраст. Но вирусолозите предупреждават, че може да се появи щам, който е по-опасен от Делта варианта. Трябва да се подготвим и за нова вълна”, предупреди министърът. И добави, че ваксинираните учители са над 45%.

По отношение на ниския брой положителни тестове, министърът подчерта, че това се дължи на изолацията, в която са били учениците, преди връщането им в клас. Той припомни и ситуацията след 15 септември, в която училищата са били пред епидемиологичен взрив.

„Ако не осигурим безопасна среда, гарантирано ще възпроизведем подобна ситуация. В рамките на месец пак ще сме пред епидемичен взрив, пак ще трябва да затворим училищата, вероятно ще трябва да затворим и страната. Практиката в развитите страни, която се опитваме да въведем  – вкарваме децата в училище, но не позволяваме заразата да се развие”, обясни още Денков.

Министърът бе категоричен, че презапасяване с тестове няма, а огромното забавяне с доставките води до проблеми и с преразпределянето. Тестовете се правели в клас, защото от МОН не искали тестването да бъде про форма.