Декември идва с валежи

В началото на декември ни очаква динамично време. В петък и през уикенда валежите от дъжд и сняг ще се завърнат в някои части на страната, а в Югозападна България ще бъдат обилни.

Това заяви пред БНТ синоптикът Красимир Стоев от НИМХ-БАН.  

След като началото на седмицата беше белязано от първото за сезона натрупване на сняг в много населени места, днес небето ще се проясни, макар че температурите ще останат ниски, особено в Западните райони 

Това вероятно ще запази поледиците в София, където се очаква температурите да достигнат максимално 3 градуса. Лекари алармираха, че в лечебните заведения постъпват все повече хора, пострадали по непочистените тротоари. В „Пирогов” от 60 прегледани за последното денонощие, половината са били с травми от поледиците.

Такива проблеми вероятно ще ни съпътстват като цяло през последния месец на годината. Температурите през декември вероятно ще са „малко по-ниски от климатичните норми”, а валежите ще са „доста повече”, смята Стоев.

В първите дни на месеца, въпреки валежите, обаче се очаква леко затопляне. Средните максимални температури в страната ще достигнат до 8 градуса.

В началото на следващата седмица обаче температурите падат и ще се задържат така поне до 8 декември.

По думите на Стоев, предстои през страната да преминат поредица от средиземноморски циклони.