Девет месеца затвор за мъж, нарушил ограничил заповед

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Ямбол бе наложено ефективно наказание от 9 месеца „лишаване от свобода“ спрямо Ивайло К., подсъдим за нарушаване на съдебна заповед за защита от домашно насилие и закана с убийство

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Ямбол бе наложено ефективно наказание от 9 месеца „лишаване от свобода“ спрямо Ивайло К. Той е подсъдим за това, че не е изпълнил заповед за незабавна защита от домашно насилие на бившата му съпруга, забраняваща на Ивайло К. да приближава жилището на бившата му съпруга и общото им дете, нейната месторабота, както и местата на социалните им контакти на разстояние от 50 метра. Въпреки тази заповед, Ивайло К. посетил дома на бившата си съпруга, находящ се в гр.Ямбол. Деянието е извършено на 30.07.2019 г. Престъплението е квалифицирано по чл.296, ал.1, пр. 2 от НК.

Ивайло К. е подсъдим и за това, че се е заканил с убийство на бившата му съпруга, използвайки думите „Ще те намушкам, ако не разговаряме, ще те убия“. Думите му били придружени от насочване на нож към жената. Това заканване би могло да възбуди основателен страх у пострадалата за осъществяването му. Деянието е извършено при нарушаването на заповедта за незабавна защита от домашно насилие – престъпление по чл.144, ал.3, вр. ал.1 от НК.

По време на разследването е установено, че поведението на подсъдимия към бившата му съпруга и детето им станало агресивно през март 2019 г. Станал нервен, груб и избухлив. Пострадалата, която знаела, че подсъдимият употребява наркотици, се страхувала, че той може да нарани нея или детето. Подала молба до Районен съд – Ямбол, който издал заповедта за незабавна защита. Ивайло К. знаел за ограничението, но въпреки това го нарушил и осъществил горепосочените престъпления.

Присъдата на Районен съд – Ямбол подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Ямбол.