Дванадесети Празник на виното „Скалица 2017” в община „Тунджа”

На 11 февруари, в с. Скалица, се проведе традиционния дванадесети Празник на виното. Организатори на проявата бяха Община „Тунджа“, Кметство – с. Скалица и Народно читалище „Светлина – 1928″.

Да споделят празника бяха дошли народният представител Кирчо Карагьозов, областният управител Георги Чалъков, кметът на община “Тунджа” Георги Георгиев, заместник-кметовете на общината Станчо Ставрев и Ели Василева, секретарят на общината Андон Кръстев и представители на Аграрния университет в Пловдив, общински съветници от община „Тунджа“, кметове, кметски наместници и жители на населени места.

„Вече дванадесет години, тук, в село Скалица,  в конкурсите мерят сили нашите грижовни стопани, които произвеждат руйни вина и ароматни ракии. Днес отново е ред да ви поздравим вас, които с труда си отглеждате невероятните лозя по нашата тунджанска земя и превръщате плодовете им в божествен елексир!” – с тези думи се обърна кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев към участниците в празника.

Домакинът, кметът на село Скалица Митко Петков, пожела берекет, здрава и плодородна селскостопанска година.

И през тази година се проведоха традиционните конкурси за най-добър майстор на червено и бяло вино, както и за най-добър производител на гроздова ракия. Новото беше конкурсът за литературна творба (стихотворение, есе, разказ) на тема „Вино и любов“. В него победител с разказа „Червено вино” стана Денка Илиева от Крумово, а поощрителна награда беше присъдена на Нейка Иванова от Скалица.

36 майстори на тунджанско вино и ракия представиха своето производство пред комисията за дегустация.

По думите на водещите Кольо Пехливанов и Волен Митев журито  „…безпристрастно, компетентно, в пълна трезвост и анонимност, след дълги, пивкаво-уморителни заседания” определи за победители в различните категории следните участници:

 

Конкурс за гроздова ракия – 12 участника:

Първо място – Панко Георгиев от с. Победа;

Второ място – Валентин Велев от с. Бояджик;

Трето място – Радостин Петров от с. Ботево.

 

Конкурс за бяло вино – 6 участника:

Първо място – Стоян Чолаков от с. Чарган;

Второ място – Михаил Шейтанов от с. Ботево;

Трето място – Петко Петков от с. Ботево.

 

Конкурс за червено вино – 18 участника:

При изключително оспорвана конкуренция от 18-те проби второ и трето място спечелиха елексирите на Георги Димитров от с. Скалица и Никола Андонов от с. Коневец.

Първо място беше отредено на 27-годишният винар Мартин Динев от с. Роза, който бе определен и за Цар на виното за 2017 г. Той сподели, че е следвал съветите на баща си и затова е успял да направи майсторско вино и то само от половин декар лозе.

Наградите на отличените майстори на виното и ракията връчиха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, кметът на село Скалица Митко Петков, народният представител Кирчо Карагьозов и секретарят на общината Андон Кръстев.

Между обявяването на наградите самодейци поздравиха всички гости с танцови и музикални изпълнения. В програмата участваха фолклорна група към народно читалище „Светлина – 1928”, с. Скалица,  детска танцова група „Да се хванем на хорото” към Средно училище „Св. Паисий Хилендарски”, с. Скалица, фолклорната група към училището, танцовия състав „Пандъклийчета 2006” към читалището в Тенево, Формация „Козият рог” от Козарево със солистка Йорданка Симеонова и др.

На празника беше представено и първото произведено вино от учениците от 11 клас, специалност „Лозаро-винарство”, към средното училище в село Скалица. То е мерло, реколта 2016 г. и е бутилирано със специален етикет.

Двамата кмета и областния управител, под зоркото око на Царя на виното Мартин Динев, извършиха традиционното ритуално зарязване на лозата.

            За високият градус на настроението по време на целият празник допринесе винарска изба “Балар” – Скалица, която осигури за гостите изобилие от червения елексир.

Празникът завърши с изпълнения на оркестър „Настроение“ и народната певица Даниела Славчева, с кръшни хора и пожелания за нови срещи.

Празникът на виното в с. Скалица не спира да разтваря сърцата на хората за веселие и радост и да оставя незабравими спомени.