Дари отново сред финалистите на математическа олимпиада в Тайланд

Божидара Амуджиева от ОУ „Любен Каравелов” град Ямбол  завоюва златен медал сред участниците от четвърти клас  на дистанционно участие на  ученици от България в Тайландската международна математическа олимпиада TIMO 2017в . Тази награда й дава право за участие във финалния кръг на олимпиадата, който ще се проведе на 28.02.2018 г. в Тайланд.

В състезанието участваха талантливи деца от девет традиционно силни в математиката държави: Хонг Конг, Сингапур, Китай, Тайланд, Тайван, Индонезия, Малайзия, България и Филипини.

Това постижение е част от квалификациите за участие и в други две много интересни и силни математически олимпиади, чийто финали тази година ще се състоят през лятото също в Тайланд:

* Азиатска международна математическа олимпиада (AIMO). AIMO е  международна олимпиада с произход Хонг Конг,  организира се от 2012 г. насам с участието на ученици от 13 държави. Учениците решават 30 задачи, разделени в три групи с нарастваща сложност.
  * Международна младежка олимпиада по математика (IJMO). IJMO е международна математическа олимпиада, която се провежда ежегодно с участието на ученици от 18 държави. Решават се 30 задачи с нарастващо ниво на сложност в рамките на два часа.

Целта на тези олимпиади е откриване на млади математически таланти, притежаващи умения за логическо мислене и възможност за прилагането им за решаване на предизвикателни математически проблеми. Те са идеална платформа за представяне на потенциала и таланта на всеки ученик по математика в международната арена на математическите състезания.
Предстои горещо математическо лято. Пожелаваме на Божидара да бъде част от него.