ГЕРБ връща мандата за съставяне на правителство

ремиерът в оставка Бойко Борисов обяви във включване на живо във Facebook, че коалицията ГЕРБ-СДС връща проучвателния мандат за съставяне на правителството. 

От пресцентъра на президента Румен Радев съобщиха, че днес от 10.30 часа държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на парламентарната група на „ГЕРБ-СДС“. Същото потвърдиха и от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата“, посочи Борисов.

На срещата при него бяха Даниел Митов, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева и Йорданка Фандъкова. Това се случва, след като „Има такъв народ“ и „Демократична България“ отказаха разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Според Борисов и втората политическа сила – „Има такъв народ“, няма да състави правителство.

„Ако имаше преговори, да докладвам как са минали. Ние бяхме подготвени по политики, с преговорни екипи и със състав. За съжаление партиите, към които се обърнахме за преговори, решиха безотговорно и надменно да откажат подобни разговори, което според мен е политическа грешка и проява на незрялост“, заяви Даниел Митов.

„Сега искат да променят правилата. Да ги променят, но те няма да направят правителство. Страх ги е и няма да го покажат правителството. Няма да постъпят отговорно като нас – да кажат кой ще им бъде министър-председател, кой ще бъде външен министър, кой вътрешен. Това е безотговорна политика. Европа още е в пандемия и финансовото състояние на държавите лети надолу. Новите бюджети трябва да предвидят стотици милиони за ваксини, а ние сме осигурили и всичко необходимо за пандемията, абсолютно всичко“, каза Борисов.

„Дадох път на нови хора, които градивно да помогнат в ситуация на криза. Ние ще запомним решението на колегите. Най-лесно е да откажеш разговори, защото на тях трябва да се дадат аргументи“, смята Борисов. Той обяви, че ще приеме решението на партията да върнат мандата за съставяне на правителство.

„Видях, че едни от първите решения на новите депутати е да си вдигнат заплатата на 10 хил. лв. Видях и друга порочна практика – гласуването с чужди карти. Чухме как трябва да се режат крайници на политически опоненти и как не трябва да се дава думата на опозицията“, каза още Борисов.

„Ако това е целта им – да направят доживотно служебно правителство, това е вече пряка атака на демокрацията. Видях как се върна най-порочната практика в парламента. Все неща, за които ни упрекваха нас. Вчера това, което приеха, е абсурд за мен. Мутрите си вкараха адвокатите в парламента. Вижте какво гласуват. До обяд техните кантори ще защитават престъпниците, а прокурорите ще пледират за тяхната невинност, а съдиите трябва обективно и справедливо да отсъдят“, заяви той.

„До обяд адвокатите на мутрите са в канторите си или в съдебната зала, а следобед привикват главния или върховен съдия, за да им се отчете по тези дела – на какъв етап са и по какво се работи. Те там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато ги викат и адвокатите на престъпниците им задава въпроси. Това ще бъде практика – всеки ще гледа да е в добри отношения с адвокатите. Да няма още отпечатъкът при гласуване – що за инат е това? Неща, които мислехме, че са в историята, се върнаха. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот. Имат брутално мнозинство. Ще видите, че днес „Има такъв народ“ ще покажат цялата си омраза. А защо ни мразят? Че сме им оставили най-стабилната си държава през последните 30 години“, посочи Борисов.

Премиерът в оставка коментира Националния оперативен щаб и евентуалните нови избори

„Вижда се, че и НОЩ работи – дава си редовния брифинг. Защо няма нощ щаб? Защо не поемат отговорност, а веднага се хвърлиха в избирателния закон. Приемете им всичко, но те няма да могат да проведат изборите. Те няма да се справят с това, за което говорят – с гласуване по пощата и електронно гласуване. Ще направят голям проблем. Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва. Това са хора без опит, безотговорни, водени само от омраза само. Видя се, че нямат никакъв, дори и юридически капацитет. Провалят всичко, до което се докоснат само за няколко дни. Тези трябва да ги държим максимум в живите предавания, за да види народът за какво става въпрос“.

„Приели са мораториум. Но ние сме взели две важни решения – за пенсионерите 104.4 млн. лева, което правим от една година и сме го обещали на тези хора. Другите средства са за месец май и френското училище „Виктор Юго“. Там даваме възможност на децата да учат модерно. Иначе се видя – в бордовете повечето хора дори са техни“, добави още Борисов.

„Ако имаше разумна политическа класа, щяха да разчетат какво казва народът. Хората очакват от нас да вкараме правителството в парламента. Да са 5-6 в класирането и да говорят като ментори, че едва ли не те са това, което са избрали хората. Народът казва, че ГЕРБ трябва да е в управлението и че трябва да бъде контролиран от тези партии в парламента. Това е моят прочит на изборите“, допълни Борисов.

„Ние сме добронамерени, защото знам колко е трудно и предложихме да ги подкрепим, за да излезем от кризата. Избори колкото щеш, но това не ги устройва. Те искат да има мъгла. Искат да могат да излизат от сенките, да подвеждат, да обясняват и да лъжат. След два месеца, ако има предсрочни избори, а то ще има, отново ще сме в същата ситуация. Ако не сме първи, ще сме втори и отново ще е така. Пак ли ще бягаме от отговорност“, заяви Борисов.

Източник: vesti.bg