Георги Дичев – победител в Четвърти поетически двубой

Поетът –учител Георги Дичев е победителят в Четвъртия поетически и първи мъжки трубадурски двубой в Ямбол, организиран от читалище „Съгласие 1862”. Негов достоен съперник беше друг ямболски поет – Ненчо Добрев. Двамата кръстосаха шпагите на словото в Синият салон на читалището под вещия поглед на водещия Петър Чухов.  Двубоят премина в четири тура. Според регламента в първия двамата поети представиха най-доброто от поезията си. За радост на публиката те четоха най-новите си непубликувани към момента стихове.

   Вторият тур – за дискредитиране на съперника, премина по-скоро в размяна  на  приятелски съвети. „Нямам забележки към творчеството на Георги, а по-скоро към шрифта на последната му книга”, каза Ненчо Добрев и предпочете вместо да хвърля кал по опонента си да прочете негови стихове.  Приятелският жест върна и Георги Дичев, който подчерта, че това не е двубой, а празник на изящното слово и той търси само хубавото в него.  Съветът му към Ненчо бе да се придържа към ритъма на класическия стих.

    По регламент след втория тур беше изтеглена думата „смърт”, предложена от публиката. Върху нея в рамките на 20 минути двамата автори трябваше да създадат кратък стих. Докато те творяха в третия тур секундантите Ваня Велева и Николай Дялков трябваше да защитят своите автори и да критикуват опонента им.  „Двамата са добри поети и тепърва има какво да дадат на Ямбол”, сподели тополовградският поет Николай Дялков, който се яви като защитник на Георги Дичев. Той подчерта, че докато поезията на Георги има своята идентичност, то тази на Ненчо все още я търси.

    Според Ваня Велева, секундант на Ненчо Добрев и победител в третия поетически двубой, „той трепти с пулса на времето и напира да ни ваксинира със своята човечност”. Тя избра да представи с „пищови” най-добрите страни на защитавания от нея поет без да коментира творчеството на опонента му. Тази тактика се оказа печеливша и привлече болшинството от гласовете на публиката, но само за този тур. След гласуването на публиката в останалите три като краен победител с 88 срещу 63 точки победи Георги Дичев.

    Двамата автори получиха награди и грамоти от организаторите и аплодисментите на публиката, която им благодари  за прекрасните емоции от докосването до мереното слово.