Георги Господинов е номиниран за Дъблинската награда заедно с Елиф Шафак и Джонатан Франзен

   „Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в дългия списък с номинации за Дъблинската литературна награда, една от най-престижните литературни награди в света след Нобеловите отличия. Романът ще се състезава с книги на Джонатан Франзер, Елиф Шафак, Колм Тойбин и др. 

   Краткият списък за наградата ще бъде обявен на 28 март, а името на победителя ще се разбере на 25 май в рамките на Международния литературен фестивал в Дъблин. 

   Правото да изпращат предложения за номинации имат библиотека от цял свят. Българският роман е предложен за наградата от Столична библиотека. За дългия списък са одобрени автори от 31 държави, сред които и България. 

   Дъблинската литературна награда се връчва от 1996г. Право да участват в конкурса имат както англоезични автори, така и автори, пишещи на други езици и преведени на английски. Наградният фонд е 100 000 евро, което я прави най-голямата награда, давана за творба в англоезичния свят. Нейни носители са били писателите Орхан Памук, Мишел Уелбек, Хавиер Мариас, Херта Мюлер.  

   Това е втора номинация за роман на Георги Господинов след попадането на „Физика на тъгата“ в дългия списък на тази награда преди няколко години.