Георги Георгиев, кмет на община „Тунджа“: Днес честваме силата на просветата и добродетелите на българската култура, които ни правят духовно живи

Уважаеми учители, читалищни дейци и самодейци, творци, скъпи тунджнци,
Честит народ сме ние българите! Честити сме да имаме свои букви, да пишем и да четем на нашата българска азбука!
Днес е 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Той е най-светлият и най-съкровен български празник. Празник, който утвърждава културната ни уникалност и ни зарежда със самочувствието на народ с богати образователни и културни традиции.
Денят на Светите братя Кирил и Методий остойностява българския принос в сътворяването на съвременната цивилизация. Малко са народите, които имат история на книжовността и образованието отпреди повече от хиляда сто и петдесет години.
„Народ без повестност е мъртъв нравствено и подобен е на човек, който после смъртта си никакво възпоменание на света не оставя“, казва Георги Раковски.
Затова на този ден почитаме делото на Свети Кирил и Свети Методий и честваме силата на просветата, добродетелите и ценностите на българската култура, които ни правят духовно живи.
На днешния тържествен ден за пореден път осъзнато потвърждаваме, че в началото и в основата на личностната ни идентичност и на националната ни принадлежност е Словото – българската азбука, на която, нашите родители ни учат да говорим, още преди да сме проходили, за да можем да намерим и себе си, и пътят към другите!
Уважаеми учители, уважаеми читалищни деятели, уважаеми творци, поклон пред Вас и пред Вашия труд! Благодарим Ви, че с обич, с вдъхновение и професионализъм пазите и предавате красотата и мъдростта на българската азбука, просвета и книжовност.