В Ямбол откриха първия паметник на Иван Параскевов – създател на българския трибагреник

На още един свой герой – Иван Параскевов, Ямбол вдигна паметник. С тържествена церемония, военен ритуал на представителни части на авиобаза Безмер и 42-ри механизиран батальон-Ямбол и освещаване от енорийските свещеници Стоян и Желязко беше открит постаментът на великия българин, по чиято идея е ушит от дъщеря му Стилияна Параскевова първообразът на националния флаг – Браилското знаме. Той се намира на крайречната улица, преминаваща покрай градския парк и кв. „Златен рог“ в града, която носи името на Иван Параскевов след решение на Общинския съвет от октомври 2022 г.

Изграждането на паметника на Иван Параскевов е по инициатива на ръководството на община Ямбол. Изработката на бюст-паметника е дело на директора на художествена галерия „Жорж Папазов“, скулптора Петко Йорданов, а средствата за отливането са дарени от кмета на Ямбол Валентин Ревански.

„Историята трябва да се помни и предава на поколенията, затова взехме решение да създадем този паметник. Трябва да бъдем горди и да знаем, че първообразът на българското знаме е дело на наши съграждани и това има специално значение за всички нас“, каза в своето обръщение към гражданите кметът на община Ямбол Валентин Ревански.

„Миналата година точно на 3 март в Ямбол открихме паметната плоча на Стилияна Параскевова, дъщерята на Иван Параскевов. Тя се намира на улицата, която носи името на Стилияна Параскевова. Днес откриваме паметник и на Иван Параскевов. Откриваме го тук, защото тази улица вече не е без име, а носи името на този бележит ямболлия. По този начин искаме да изразим нашата благодарност и признание към него!“, каза още кметът. Той благодари на всички, които съдействаха да се реализира идеята за създаването на паметника. И призова: „Нека той бъде символ на нашата история, на нашата гордост и на обичта към родното място. И нека пазим това, което е направено, с много желание!“.

Паметникът беше открит от кмета Валентин Ревански, председателя на Общински съвет-Ямбол Антон Шиков и авторът Петко Йорданов под изпълнението на химна на Република България от Духовия оркестър към НЧ „Съгласие-1862“ с ръководител Васил Шейтанов.

Венци и цветя пред паметника поднесоха също областният управител на област Ямбол Биляна Кавалджиева-Димитрова, заместник-кметовете Енчо Керязов и Васил Александров, общински съветници, командирът на Гарнизон-Ямбол Милен Димитров и майор Златко Белев – врид командир на 42-ри механизиран батальон-Ямбол, директорът на Регионален исторически музей-Ямбол Стефан Бакърджиев, клуб „Традиция“, ученици от МГ „Атанас Радев“ и Спортно училище „Пиер дьо Кубертен“, представители на читалища и културни институти.

На учениците от МГ „Ат. Радев“ се падна честта да бъдат знаменосци на репликата на Браилското знаме и с нея да минат в тържествен марш заедно с клуб „Традиция“ пред паметника на създателя на националния ни трибагреник Иван Параскевов.     

Пресцентър община Ямбол