В Ямбол започна изложението на продукти, произведени на териториите на местните инициативни групи от цялата страна

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и заместник-министърът на земеделието и ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Георги Събев откриха изложението на продукти, произведени на териториите на местните инициативни групи от цяла България, прилагащи подхода „Водено от общностите местно развитие през програмния период 2014-2020 г.“. Организатори на събитието са Министерство на земеделието и Община Ямбол.
„Изказвам благодарност към Министерството на земеделието и лично към заместник-министъра Георги Събев, които се довериха на Община Ямбол и взеха решение изложението за местни продукти да се проведе и в нашия град. Община Ямбол винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя местни производители, защото наистина от родното по-хубаво няма! Вярвам, че жителите и гостите на Ямбол отново ще се убедят в това, ще посетят изложението и ще се убедят в качеството на българските продукти. А те са създадени с много труд, желание и постоянство! Пожелавам успех на всички!,“ каза Валентин Ревански.
Заместник-министърът сподели пред присъстващите: „За мен е истинска радост, чест и удоволствие да открия това изложение на местни инициативни групи от всички краища на България, първо по рода си в област Ямбол, от която произхождам и аз, разбира се. Тук съм роден и тук съм израснал. Тези местни инициативни групи са много специфични организации, които събират в едно представителите на местната власт, производителите, имат изключително важна роля за сближаване на местните заинтересовани страни, за развитието на съответния регион.“
На форума посетителите имат възможността да вкусят различни деликатеси: колбаси, кашкавал с чубрица, кашкавал с маслини, традиционни български млечни продукти – овче, краве и биволско сирене, кашкавали, кисело мляко, таханови изделия от сусам, лешник, фъстък, орех, бадем, тиква и други, мед и пчелни продукти, ръчно изработени български бонбони, пресни плодове и зеленчуци, вино, натурални сокове и други качествени хранителни стоки.
На изложението са представени ръчно изработени занаятчийски стоки, бижута, както и разнообразни козметични изделия от лавандула и роза.
В кулинарни демонстрационни кътове посетителите се запознават с методите на приготвяне и съставките на някои храни и различни ястия.
В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ се проведоха две дискусии, посветени на местните храни. Първата беше свързана с традициите и обичаите в производството на местни храни от териториите на местните инициативни групи, а втората – с промотирането на местни храни и начините за регистриране на местни марки.
Изложбената част на улица „Георги Раковски“ е отворена за посетители днес и утре от 10:00 до 20:00 часа.