В ямболския Музей на бойната слава представят „Експедиция Каймакчалан – признателността на наследниците“

По повод 100-годишнината от боевете за връх Каймакчалан в Музея на бойната слава в Ямбол ще бъде изнесена презентация на тема „Експедиция Каймакчалан – признателността на наследниците“. Презентацията на правнука на редник Марин Б. Маринов инж. Теодор Масов ще се състои  на 21 октомври, петък и ще започне в 18:00 часа.

През 2014г. и 2016г. Станимир Няголов, Таня Динева-Няголова и Теодор Масов изкачват връх Каймакчалан, подтикнати от родолюбивата кауза да поставят малък дървен кръст в памет на падналите български войници по време на сраженията при връх Каймакчалан през Първата световна война. При поставянето на кръста са намерени части от боеприпаси и оръжия, които ще бъдат представени на 21 октомври и дарени на Музея на бойната слава – Ямбол.  

Презентацията ще представи освен моменти от тази патриотична мисия и кратка историческа справка за събитията при Каймакчалан. В началото на военните действия на върха се качват над 6000 български офицери и войници  от състава на 11, 46, 43, 33, 56 и 58 пехотни полкове, а в края на сраженията от „Върхът на върхищата” или „Господар на върховете” на Нидже (Варос) планина (на границата между Гърция и Македония) слизат по-малко от 800. Всички останали са убити, ранени и замръзнали. Сред загиналите е и редник Марин Маринов от с. Крумово, Ямболска околия. Служил е в 46 пехотен полк и загинал на 7 октомври 1916г. при Каймакчалан. Погребан е в манастира „Св. Никола”, Сърбия.

002