В събота със….. Стоян Чобанов

Стоян Чобанов е роден на 15.04.1959 година в гр. Ямбол. Работил е в театрите: ДТ „Н.Коканова, ДКТ – Кърджали, Театър „Диалог – София, КТК „Пипилота”, ДКТ „Г. Митев” – Ямбол. Член е на Съюза на артистите, на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Носител е на наградата на СБП през 2000 г. за дебютната си книга „Оцелели замъци” (2000 г.) През последните години е актьор на свободна практика. Чобанов е магистър по „Защита на културно-историческото наследство”

Стоян Чобанов е автор на следните книги: „Оцелели замъци” (2000 г.), „Несретници без луна” (2006 г.), „Всички сме от тях” ( 2007 г.), „Лунни разкази” (2010 г.), „Симфония на застиналата мъка” (2011 г.)  и „Жълтата стая. Книга-пациент” ( 2014 г.).

За него Таня Кирова споделя:

„Стоян Чобанов – оригинален, неподражаем, нестандартен, интересен,  автор,  книгите му с широк отзвук и извън пределите на страната ни – получава много покани от свои почитатели за срещи в чужбина – Кипър, Атина (Гърция), Малта, Кеймбридж и др. Навсякъде е посрещан с много обич и внимание като  скъп гост и приятел, оставил незабравими спомени в сърцата на всички, докоснали се до  неговото творчество.

Когато Стоян Чобанов участва в представяне, независимо дали е на собствената си книга или на друг автор, винаги е интересно, защото той е професионален актьор и със завладяващия си талант го превръща  в неповторим спектакъл.

Творчеството на Стоян Чобанов е доказателство, че литературата може да бъде „лекарство и оазис в пустинята на бездушието” в съвременния свят.

„Изкуството е самият живот и то може  да превърне пушките в цигулки.” – казва Стоян Чобанов в „Жълтата стая” – книга-пациент, книга за невидимото, в която светлината извира от тъмнината.

„На въпрос откъде черпи вдъхновение отговаря: „Вдъхновението е приятел на твореца. Това съжителство е много сложно. Но… Жената е тази, която предизвиква артиста. Всички хубави произведения на изкуството – книги, музикални пиеси, картини са посветени на жени. Жената е специално същество! Винаги съм казвал, че откакто Бог е създал жената нищо по-съществено не е създадено. Докато ги има жените ще има и велики произведения…

Най-важното качество, което трябва да притежава един писател според него:

„ Писателят трябва да притежава много качества. Първо дарба от Бога. После голяма култура. Фина чувствителност. Богат вътрешен свят. За всичко останало се грижи Съдбата. Тя те среща с уникални личности, подарява ти интересни преживявания, които са ти нужни за книгите и темите, които те вълнуват като писател….”

А най-големият страх : „Най-много се страхувам от алчността! Всичко лошо, което се случва на света е от алчността на управляващите.”

Негови продукции се излъчват по различни телевизионни канали, канен е и като гост и за интервюта.

Всичко в този автор е нестандартно – оригиналното и интересно представяне на книгите му, творчеството му, истински истории от живота, който ни заобикаля,  пресъздадени от перото на актьор!“