В село Калчево отбелязаха 100 годишнината от Първата Световна война

На 10 ноември 2017 г., в село Калчево се проведе честване, посветено на 100 годишнината от Първата Световна война и участието на жители на селото в нея.

Организатор на мероприятието e местното читалище „Светлина -1929“, с подкрепата на Община „Тунджа“ и Кметство – село Калчево. Инициативата се провежда съвместно с Авиобаза Безмер и военно формирование 52590.

Военнослужещите от авиобазата приготвиха топла храна в обособена за целта полева кухня. Тя беше разнесена по домовете на самотно живеещи възрастни хора от младежи от община „Тунджа“, военни и доброволци от Български червен кръст. В деня на честването имаше демонстрации, организирани от доброволци на БЧК и военни от Авиобаза Безмер, с които жители и гости на селото можеха да се запознаят отблизо.

Децата от селата Калчево, Победа, Козарево и Челник, които се обучават и възпитават в група „Здравец“, с. Победа при Детска градина „Щурче”, заедно със специалистите по проект „Желани пространства“ – Комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места“, опитаха от вкусната топла храна на военнослужещите. По-късно малчуганите с радост и нескрито любопитство разгледаха част от  въоръжението и се запознаха и със служители на Авиобаза Безмер.

В същия ден, но от 17.30 часа, кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, заместник-кметът Станчо Ставрев, заместник-областният управител Волен Дичев, командирът на Военно формирование 52590, с. Кабиле – подполковник Ивайло Иванов, общински съветници, кметове и кметски наместници, жители и гости на селото поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите в Първата световна война калчевци.

По-късно в Клуба на пенсионера се състоя представяне на презентации, свързани с участието на България във войната.

Кметът на общината Георги Георгиев приветства присъстващите и направи кратка ретроспекция на участието на България в Първата Световна война, като акцентира върху това, че загиналите само от община „Тунджа“ са 548 души, а 15 от тях са от с. Калчево.

Приветствия отправиха и кметът на селото Петрана Георгиева и секретарят на местното читалище Димитрина Кабранска.

Програма започна с презентация на тема: „Българската армия в Първата световна война 1915-1918г.“, която беше представена от полковник Митко Димитров – внук на участник в ПСВ.

Секретарят на народно читалище „Светлина-1929“, с. Калчево, представи презентация на тема: „Бойните маршове на българската армия през ПСВ“, а участието на 29-ти Ямболски пехотен полк във войната коментира директорът на Музея на бойната слава – Милчо Начев.

Световната война през очите на българското дете беше представена от Александър Кабрански, ученик в 6 клас. Той е праправнук на участник в Балканската и Първата световна война.