В Жеравна няма вода, а в края на седмицата се очакват десетки хиляди гости за Фестивала на фолклорната носия

В архитектурния резерват с. Жеравна, привличащ всяка година хиляди туристи, водата недостига!

Чешмите са сухи в по-голямата част от денонощието. И това не е от скоро – селото страда от безводие от десетилетия, водопроводната мрежа е от около преди 60 години. Докато в миналото това беше проблем само в много сухи лета, сега липсата на вода се усеща все по-силно. Безводието започва след края на пролетта и продължава в отделни години дори и след началото на зимата. Масовият туризъм, нараснал през последните 20-тина години, непрекъснато поставя на сериозно изпитание остарялата водопроводна мрежа. Авариите по нея са почти ежедневие, а понякога се случват и по няколко на ден. Това води до допълнително спиране на водата от аварийните бригади, до разкопаване на калдъръмените улици, които след това оставят неоправени или пък трудно и скъпо се възстановяват. Отделно, климатичните промени и сечта на горите допринасят за намаляване на и без това недостигащия дебит на изворите, от които се захранва водопроводната мрежа на селото. В сегашната пожароопасна обстановка в региона /като се има предвид че и почти всички къщи са дървени/, в селото липсват и необходимите количества вода за противопожарните автомобили.

На фона на безводието, което така или иначе съществува и тормози жителите и туристите в Жеравна, в селото се очакват хиляди гости за Фестивала на фолклорната носия на 20, 21 и 22 Август т.г.. Въобще не е ясно как тези хора ще се погрижат за личната си хигиена в условията на пандемия. Главния организатор  – Ансамбъл „Българе“, Община Котел /която е съорганизатор/ и РЗИ не са издали указания как точно да протече фестивала по отношение на спазването на санитарно-хигиенните и противоепидемични мерки. Или поне никой  в селото не е чувал за подобни указания. И възможно ли е изобщо да се спазват дори елементарни хигиенни мерки, ако чешмите са сухи?

Фестивалът е само поредния повод за безпокойство. Проблемът с водата в Жеравна се нуждае от спешно и трайно решение. И вместо в община Котел да помислят за включване на нови водоизточници, те са решили да направят пречиствателна станция за филтриране на прекрасната бистра и студена изворна вода, която жеравненци пият (когато я има).

Сдружение Фонд Жеравна обмисля активни действия за даване на гласност на проблема и сезиране на всички възможни институции за ускореното му и трайно решаване.

##

Прес лизийз на Сдружение Фонд Жеравна, fundzheravna@gmail.com, https://fund.jeravna.com