В Деня на благотворителността община „Тунджа“ връчи две стипендии на възпитаници на ПГЗ „Христо Ботев“

Стипендии на двама възпитаници на Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев“ връчи кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев в Деня на благотворителността – 19 октомври.

Заедно с дарителя – Стоян Александров, председател на Съюзът зърнопроизводителите в област Ямбол, те дойдоха лично в учебното заведение, за да предадат дарението. Негова е волята стипендиите в размер по 500 лв. да бъдат отново за двама ученици, които са от община „Тунджа“ – Динко Славов с постоянен адрес в с. Златари от 12 клас и Валентин Иванов с постоянен адрес в с. Ботево, който през тази година завърши учебното заведение и вече работи в сферата на селското стопанство.

Средствата са част от Благотворителната коледна кампания на община „Тунджа“, проведена в края на 2020 г.

„Благотворителността е най-присъщото човешко състояние – желанието и възможността на един човек да помогне на друг“, каза Георги Георгиев в обръщението си към учениците и допълни, че е щастлив, че толкова години община „Тунджа“ разгръща основно две големи благотворителни кампании в подкрепа на гражданите – от най-малките до най-възрастните, които имат нужда от помощ или от стимул.

Той припомни, че най-голямата кампания на общината е Коледният благотворителен бал, благодарение на който вече 12 години постъпват дарения във Фонда за набиране на средства за стипендии и еднократно финансово стимулиране на ученици и студенти с високи постижения в образованието, спорта и изкуствата.

Досега във Фонда са събрани общо 419 866 лв. С тях са осигурени 2085 стипендии и еднократно финансово стимулиране  за 279 243 лв.; лечение на 17 деца и младежи за 56 890 лв., лаптопи и таблети за 150 ученици за 17 450 лв. и летен отдих за 340 ученици за 38 383 лв. „Числата са красноречиви, но по-важното е, че зад тях стоят подпомогнати човешки съдби“, подчерта още кметът Георги Георгиев.

Другата благотворителна кауза е от 2020 г. – „Великден за баба и дядо“. Чрез нея общината събира дарения на средства и на хранителни продукти, за да изненада за Великден общо 3470 потребители на социални услуги, социално слаби и възрастни хора. В тежките дни на пандемията, когато дори и роднините им не успяха да стигнат до тях, те получиха жест на внимание и великденски обяд, за да усетят празника и да разберат, че не са сами.

Кметът на Георги Георгиев поздрави учениците, почти половината от които са жители на община „Тунджа“, и им пожела да се образоват и да се върнат да работят по родните си места.

„Ще продължим да подпомагаме ученолюбивите и талантливи ученици на ПГЗ „Христо Ботев“, които посещават часовете и имат намерение да продължат да се реализират в селското стопанство“, каза дарителят Стоян Александров. Той подчерта, че ще обмислят дали могат да помогнат и с електронни устройстваучениците, за да улеснят дистанционното им обучение.

„Вие сте за мен в най-доброто училище в Ямбол, аз самият съм негов възпитаник, то ми даде тласък да завърша висше образование в сферата на селското стопанство и да се реализирам“, обърна се той към учениците и допълни, че от Съюза са готови да помогнат на Динко Славов, ако реши да продължи образованието си във висше учебно заведение.

В знак на благодарност директорът на ПГЗ „Христо Ботев“ Тодор Тодоров връчи почетния знак на гимназията на Георги Георгиев и на Стоян Александров.