Втори есенни театрални празници – „Рогоносци“

24.11.2017 г., ПЕТЪК зала община Ямбол 

РОГОНОСЦИ“ по Молиер

Драматичен театър Ловеч

 

         Режисьор:      Йосиф Сърчаджиев

         Сценография: Мартина Варийска

         В ролите:       Цвятко Стоилов, Златина Никифорова, Ленко Гурков,                                           Слава Георгиева, Георги Трайков, Десислава Джурова,                                        Стоил Стоянов, Нина Суванджиева, Софрони Рацов,                                   Силвия Чобанова, Петър Стойчев, Катя Йочева и Богомила                                Николова

 

         Има легенда, която разказва, че някога, в дълбока древност, боговете са създали мъжа и жената, като едно същество. В хармония, доволство и екстаз живеели двуполовите същества, но на боговете им доскучало и за забавление разделили мъжете от жените и ги пръснали по цялата земя. Изпаднали в паника, всички се втурнали да търсят половинките си да възстановят цялото, хармонията и екстаза. Така е и днес, така е било и назад през вековете. Това неистово стремление е дало енергия на хиляди литературни произведения. Много са драмите и трагедиите, но много са и комичните ситуации, които поражда тази бъркотия и стремежът ни да бъде преодоляна. Жан Батист Молиер, царят на френската комедия през 17-ти век и на всички времена, ни предлага две очарователни произведения – бисери и до днес в световната драматургия. ”Жорж Данден,или измаменият съпруг” и „Сганарел, рогоносец без рога”, обединихме в един спектакъл със заглавие „Рогоносци”, защото и в двете пиеси основното действие е подчинено пак на тоя вечен стремеж в търсене на загубената половинка.
Но…, както се казва в една популярна песен:
”Аз търся тебе,
ти търсиш друг,
той търси друга,
тя пък търси друг…”, намирането на половинката е голяма рядкост.
Е, щом е така , нищо друго не ни остава, освен да се посмеем с героите и да се примирим със себе си. Доколкото е възможно.

Вход с билети