Волт: Първоаприлската шега на ЦИК за равния старт

На прага на поредната изборна кампания отново се убеждаваме, че правилата не са еднакви за всички партии и състезанието започва със значителна преднина за някои.

Това се потвърждава от факта, че партии и кандидати за Европейския парламент са започнали да събират подписи за регистрация, въпреки че от ЦИК официално не бяха пуснали бланката на своя сайт. Впоследствие беше уточнено, че документът е бил одобрен, но с него са разполагали само „вътрешни“ хора. Подобна практика със сигурност дава предимство на определени формации и създава усещане за несправедливост и липса на прозрачност, категорични сме от Европейска партия Волт.

„Винаги съм вярвал в конкуренцията, тя е здравословна, но има случаи, когато е важно дали имаш равен старт. Чувам, че партии са събирали подписи за регистрация на евроизборите, а бланка, одобрена от ЦИК, официално няма … 
Ясно е, че партиите с представители в ЦИК са изнесли одобрената бланка и събирането е започнало. Лошо няма, въпросът е редно ли е?“, посочва лидерът на Волт България – Настимир Ананиев в социалните мрежи.

 

По думите му е неприемливо в ЦИК да властват лобита, които хвърлят съмнения върху работата на органа, задължен да гарантира честни избори. Комисията трябва да бъде професионален орган, а не политически, настояваме от партия Волт.

Като първоаприлска шега изглежда и друг основен проблем. От ЦИК публикуваха решението за книжата в 23:43 ч. на 31 март, но без необходимите приложения, което е в нарушение на самия закон. Притеснително е и че приложенията са се появили след 03:00 сутринта на 1 април. Това стана ясно от мониторинга на Волт България във въпросната вечер. 

Освен това в наредбата е посочен краен срок за събиране на подписи за регистрация, но няма фиксирана дата за начало, което на практика форсира партиите.

Това повдига въпроса, имайки предвид, че ЦИК е постоянен орган, защо не се издава бланката по-рано, за да се даде поне месец на партиите и коалициите да съберат нужните подписи в съответствие на закона и правилата за защита на личните данни.