Войната и грешките: Помага ли Германия на Русия?

Управляващата в Германия Социалдемократическа партия се тресе от вътрешни противоречия и външен натиск във връзка с непоследователната си политика към Русия и войната в Украйна. Сега по този повод остро писмо написаха петима уважавани историци, сред които и един от корифеите на историческата наука в страната.

Хайнрих Аугуст Винклер не е кой да е. Смятат го за един от най-важните историци в Германия, припомня германската обществена медия АРД, цитирана от „Дойче Веле“. В публикацията става дума за едно настойчиво, дори гневно писмо, което Винклер и още четирима професори, при това симпатизиращи на социалдемократите, са изпратили до ръководството на ГСДП, т.е. и до канцлера Олаф Шолц.

„Писмото звучи като разчистване на сметките с цялата политика на ГСДП относно Украйна“, пише авторът Георг Шварте и цитира: „Комуникацията на канцлера, на партията и на фракционното ръководство по въпроса за оръжейните доставки за Украйна с основание остро се критикува в обществения дебат“.

Става дума за колебливата позиция на канцлера по въпроса за оръжейните доставки и най-вече за неговото вето върху изпращането на крилати ракети „Таурус“ за Украйна.

Според историците, аргументите на социалдемократите в дебата за оръжейните доставки са „произволни, противоречиви и нерядко изопачаващи фактите“ – това пише в писмото, с което разполага редакцията на АРД. Медията припомня, че професор Винклер членува в ГСДП вече от 60 години и че още преди Путин да прояви своята лакомия за власт и територии е предупредил за тази опасност. Сега Винклер и другите професори, поставили подписите си под тревожното писмо до Социалдемократическата партия, с изненадваща недвусмисленост критикуват думите и действията на „своя“ канцлер. Те смятат, че правителственият ръководител и неговата партия са длъжни най-напред да оценят действията на Русия: „Щом канцлерът и партийното ръководство прокарват червени линии не за Русия, а само и единствено за германската политика, това трайно отслабва германската политика за сигурност и само помага на Русия“, пишат историците.

„Липсата на единство окуражава Путин“

Те имат предвид най-вече окончателното вето на канцлера върху доставките на крилати ракети „Таурус“, но писмото им поставя и друг акцент: защо канцлерът реагира така остро на умишлено неопределените думи на френския президент Макрон за изпращането на западни войски в Украйна? Както е известно, Шолц недвусмислено заяви: „Нека го кажа от ясно по-ясно: като германски канцлер аз няма да пращам войници в Украйна“. Историците коментират в тази връзка, че Путин ще възприеме като окуражаване всяко разминаване в позициите на съюзниците, всеки случай, когато те нямат предварителна съгласуваност.

В писмото става дума и за едно изявление на парламентарния лидер на социалдемократите Ролф Мюцених, което предизвика бурни обществени реакции: „Не е ли дошло време вместо за това как се води война, вече да говорим за това как се замразява, а по-късно и приключва една война?“. Мюцених постави този въпрос в Бундестага, а петимата историци, редом с доста други общественици, смятат изявлението за „фатално“ и илюстриращо „късогледия възглед за мира на някои социалдемократи“.

Грешките не са преосмислени

Историците поставят и още един болен въпрос, за който в международната политика се говори по-често, отколкото в германската: грешките на социалдемократите в политиката им към Русия през последните десетилетия. Те смятат, че вместо честно да преосмислят тези грешки, сега социалдемократите са оправдават с традиционната външна политика, чието начало постави Егон Бар, която възприемат безкритично и дори идеализират като запазена марка на ГСДП. Но по този начин партията им започва да изглежда неблагонадеждна и уязвима, пишат историците.

В отговор на запитване на АРД, от партийната централа на социалдемократите отговорили, че са стреснати от възбудата на такива известни историци, че с тях се разговаря, а след Великден е запланувана и обща среща. Съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл напоследък на няколко пъти повтаря, че в момента Европа има нужда от сигурност срещу Русия, а не заедно с нея, но професор Винклер и другите историци сякаш не смятат това за достатъчен ангажимент. Тяхната дефиниция звучи другояче: „Един истински епохален обрат изисква преди всичко следното: да се разбере, че Русия вече от години води хибридна война срещу Европа, а още от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна преследва плана си да я унищожи“.

Тонът на писмото е еднозначен – според петимата историци ГСДП отказва да приеме реалността, коментира авторът на АРД. Той припомня още, че току-що заявка за оттегляне от политиката направи един виден социалдемократ – специалистът по външна политика Михаел Рот. Рот открай време настоява да се доставят оръжия за Украйна, а тази му позиция явно не се харесва на някои хора в партията, обяснява той и признава, че по отношение на войната вътре в ГСДП има напрежение.

В обобщение Георг Шварте пише: „Ропотът срещу курса на социалдемократите по отношение на Украйна става все по-шумен и все по-публичен. Нищо, че наскоро канцлерът обяви тези дебати в Германия за „смехотворни“ и „конфузни“.

dnes.bg