ВМРО-Ямбол започва кампания за популяризиране делото на народни будители от града

С поднасяне на цветя пред барелефа на ямболския просветител и революционер Ради Иванов Колесов членове на ВМРО-Ямбол отбелязаха Деня на народните будители. Сред присъстващите, почели  празника пред читалище „Съгласие“ в Ямбол, бяха Пейо Пеев – общински съветник в общ.Тунджа и директор на ОУ“Христо Ботев“ в с.Ботево, кметът на с.Маломир Тодор Налбантов, председателят на женската организация в града адвокат Доника Панайотова и на младежката организация Женя Стефанова, Георги Бонев – членна градската организация и др.

В Деня на народните будители представителите на ВМРО-Ямбол обявиха, че заедно с ямболския народен представител от ВМРО в ПГ“Обединени патриоти“ Мария Цветкова, започват кампания за популяризиране на делото на народни будители от Ямбол.

„Идеята е да запознаем ямболската общественост и най-вече подрастващите с живота и дейността на будни българи от Ямбол, допринесли за духовното и културно развитие на града, български книжовници, просветители и революционери. Малко ямболии знаят, че първообраза на българския национален трибагреник е дело на будния ямболия Иван Параскевов и неговата дъщеря Стиляна Параскевова, която го извезва в Браила, където са в емиграция през 1876 г. Да разкажем за ямболските революционери Желю войвода, Стефан Караджа, Георги Дражев – един от ръководителите на Априлското въстание в ямболския край, за българския книжовник и просветител Ради Колесов и обичания народен учител Атанас Кожухаров, избран за кмет на Ямбол след Освобождението, да ги помним и да се гордеем с тях.Много малко се знае и за дейците на ВМРО от Ямбол, така ще популяризираме техните имена“, разясни идеята Мария Цветкова.

С оглед на епидемичната обстановка в страната първоначално кампанията ще започне в интернет със създаването на страница, посветена на народни будители от Ямбол, а когато ситуацията позволява, ще се организират беседи в ямболски училища и културни институции.