ВМРО призовава Прокуратурата да започне проверка кой и защо манипулира хората от огнището на COVID-19 в Ямбол да не носят маски и ги лъже, че зараза няма

Отпадането на ограничителните мерки в циганския квартал са прибързани

Не бива да бъдат разхлабвани мерките в квартал „Райна Княгиня” в Ямбол с преобладаващо циганско население, който беше поставен под карантина и стана огнище на коронавируса в града. Контролно-пропускателните пунктове трябва да останат докато не се направят тестове на всички в махалата и докато жителите им не докажат, че могат да спазват противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

Такава позиция изрази в профила си във „Фейсбук“ депутатът от ВМРО от Ямбол Мария Цветкова. Тя подчертава също, че в квартала работят подмолни организации, които манипулират местното население и го подстрекават към неподчинение.

Ето и пълния текст на позицията на Цветкова:

Намирам за правилни и ефективни действията на Областния медицински съвет в Ямбол да ограничи разпространението на заразата като изгради КПП-та в квартал „Райна Княгиня“ и 14 улици в района, както и подкрепям усилията им за овладяване на тревожната епидемична обстановка, но смятам, че отпадането на ограничителните мерки е прибързано.

Около 90% от пациентите, настанени в ямболската областна болница с КОВИД-19, са именно от квартал „Райна Княгиня“ и са неосигурени. Огромен проблем, пред който са изправени ежедневно служителите на РЗИ-Ямбол, е отказът на голяма част от контактните лица със заразени в махалата да получат предписания за карантина, с което избягват глобите за нарушаването ѝ. Масово обитателите на квартала се противопоставят на здравните служби да им вземат кръвни проби или да им правя PCR-тестове, които им се предлагат безплатно. С недисциплинираното им и безотговорно поведение има голям риск с премахването на загражденията и смекчаване на мерките те да застрашат здравето на всички останали жители на Ямбол и областта.

Освен това важни са въпросите кой и защо подстрекава умишлено циганското население чрез фалшиви листовки с логото на Здравното министерство да не носят маски и да не дават кръвни тестове, защото те всъщност „били заразени c частици PHK от вируса“. Кой ги манипулира, че няма зараза с КОВИД-19 и ги призовава към неподчинение? Прокуратурата трябва да започне проверка по случая и да бъдат установени инициаторите и разпространителите на листовките и подбудителите на бунтовете.

Ще припомня, че от началото на пандемията от ВМРО предупреждаваме, че циганските махали са потенциални развъдници  на зараза с коронавируса и трябва да бъдат затворени в цялата страна като национална мярка. Причината е ясна – там живеят стотици хора при недопустими хигиенни условия, с ниска лична хигиена и здравна култура, завърнали  се гурбетчии от чужбина, които масово не спазват задължителната карантина. В тази връзка въвеждането на пропускателни режими за всички гета в страната щеше да е добра превантивна мярка. Имаме примерите от „Факултета“, „Филиповци“ и други цигански квартали, в които прибързано и погрешно бяха премахнати КПП-тата на входовете и изходите им.

В понеделник избухна бунт в циганската махала в Ямбол срещу карантината, която нарушавала правата им.

Както подчертахме в позиция на ВМРО, за разлика от хората в Банско, за които това бяха мерки за преодоляване на трагедия с десетки хиляди жертви, в циганските квартали населението демонстративно отхвърли противоепидемичните мерки, заявиха, че КПП-тата са незаконни, а социалната изолация била форма на расизъм. От ВМРО за пореден път посочихме, че това е демонстрация на арогантност и отричане на държавността и отново настояхме да бъде разгледана и приета Концепцията срещу циганизацията, изготвена от вицепремиера по обществения ред и сигурността и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Противопоставяме се на манипулациите на така наречените правозащитници, че правата на жителите на ямболския квартал „Райна Княгиня” са нарушени и на призивите за неподчинение и нарушаване на законите.

Важно е да помислим за правата на десетките хиляди граждани на Ямбол и областта, чието здраве е застрашено с отварянето на огнището на коронавируса, а опасността от епидемичен взрив отново е на дневен ред.