Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина представи на дегустация нова селекция вина

Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина представи най-новите си вина – Сира от серия „Колекция“, Вионие и Каберне фран от серия „Серенити“.

Сира от серия „Колекция“ се характеризира с наситен червен цвят с виолетов нюанс, интензивен аромат на зрели горски плодове, кафе и шоколад, подплатени с елегантен френски дъб. Вкусът е елегантен, с богат вкусов аромат, дълъг финал и кадифен послевкус. Виното е подходящо за консумация с плътни храни. Всичко, което се разпростира в кулинарния диапазон между синьо сирене до стекове през агнешко, дивеч, ястия с подправки (карамфил, бахар, пипер) до шоколадово суфле може да бъде идеален партньор за сира.

Вионие е бяло сухо вино, произведено от 100% сорта Вионие, отглеждано в лозовите масиви край с. Ботево, обл. Ямбол. Виното притежава бледожълт цвят и искряща бистрота. Ароматът е елегантен и комплексен с нежни ухания на кайсия, праскова и леки цветисти нотки. Вкусът е добре балансиран, свеж, с приятна сладост и сочни киселини. Запомнящ се послевкус с изящен плодов финал. Отлежало 6 месеца в бутилка е подходящо за консумация с омлети и фритати, паста/ризото със сметанови сосове и сирена, риба със сметанов сос, свинско печено.

Каберне фран от серия „Серенити“ е червено сухо вино с наситен рубинен цвят, притежаващо пикантни аромати на сладък червен пипер и какао, обгърнати от топли нюанси на зрели горски плодове и нотка дъб. Тялото е плътно, плодово, с вкусове на печен червен плод, сладка пикантна подправка и конфитюр от касис на финала. Отлежаването във френски дъбови бъчви му придава допълнително уникален характер. Подходящо за консумация със свинско, печено или на грил, агнешко, телешко и сирена.

Гостите на събитието имаха възможност да опитат и белите вина на „Шато Ботево“ от новата реколта – Совиньон блан от серия „Серенити“ и Мускат отонел.

Виното Совиньон блан от серия „Серенити” е произведено от собствени лозя. То е с приятен светложълт, сламест с красиви зелени оттенъци цвят. Ароматът е интензивен с пикантен характер, доминиращи минерални нюанси, чемшир, зелена ябълка и цитрус. Вкусът е елегантен, с приятна свежест и хармонично, добре балансирано тяло, с освежаващ финал. Подходящо за консумация с бели меса, риби, птици и ароматни ястия с елегантен вкус.

Мускат Отонел е вино с привлекателен сламеножълт цвят, със зеленикави нюанси и кристален блясък. Виното притежава балансиран и мек вкус, с медени нотки. Подходящо е за консумация със сини сирена, банички с кестени, спанак и синьо сирене, салата с ягоди, синьо сирене и карамелизирани орехи, карамелизирана круша с рокфор.

Когато през 2013 г. създадохме Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина, имахме идея да създадем продукт с отлично качество и производствен цикъл на световно ниво. Собствените лозови масиви са разположени в местността „Балталък“, в подножието на Светиилийските възвишения в Ямболска област. Инвестирахме в модерна техника за обработка, стабилизация и бутилиране, съобразена с всички изисквания за опазване на околната среда. Вината ни отлежават в  600 нови бъчви от френски и американски дъб, с които кръгът на модерното винопроизводство във Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина се затваря“, сподели в началото на дегустацията Недялко Гуглев. Според него, България ще се утвърждава все повече като винена дестинация, защото има висок потенциал, традиции в производството и много нови винарски изби с модерни технологии.

Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина залага на едни от най-търсените и утвърдени сортове, за които има  интерес на пазара в България и чужбина. Избрали сме сортове, които могат да се развиват добре на базата на почвено – климатичните условия характерни за региона. Подбрали сме основно посадъчен материал от доказани разсадници в Италия и България“, допълни търговският представител Мартин Стойнов.

Освен „Колекция“ другите три серии, които предлага Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина са „Филигран“, „Серенити” и „Ставен“. Поради голямото разнообразие от сортове, отглеждани в собствените лозя на винарската изба, те са умело съчетани в купажни и чисто сортови вина. „Филигран“ е колекцията с по-наситени и плътни вкусове, отлежали по-продължително, а „Ставен“ залага на добре балансирани свежи и плодови вкусове, произведени по стара технология в съвременни условия.

Вината на Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина са със защитено географско указание „Тракийска низина“ и са носител на редица престижни награди от наши и международни конкурси. Последното отличие е за най-добро червено вино от Фестивала на винарите „Вино и творчество 2019 г. за Пино ноар & Мерло от серия „Ставен“, реколта 2016 г. и най-добро бяло вино Пино гри&Совиньон блан реколта 2016 г.

Вкусете глътка вино от Тракия и опознайте щастието с Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина!