Вечер в памет на Марко Недялков в Скалица

„След хиляди години раздяла,
да ми вържат очите със креп,
обзалагам главата си бяла,
ако друга объркам със теб”.
Марко Недялков

На 10.11.2023г.в младежкия дом на НЧ „Светлина-1928”, с. Скалица се проведе, паметна вечер посветена на поета и писателя Марко Недялков.
Срещата беше организирана със съдействието на дружеството на писателите гр. Ямбол, Регионална библиотека „Г.С.Раковски”, гр. Ямбол и семейството на поета в лицето на неговата съпруга Марина и Дани Недялкова – негова дъщеря.
На паметната вечер присъстваха гостите: Станчо Ставрев – Кмет на Община „Тунджа”, Митко Петков – Кмет на с. Скалица, Тенко Тенев – председател на дружеството на писателите гр. Ямбол, Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Г.С.Раковски”, Илко Капелев – писател, духовен ученик на Марко Недялков, Кольо Пехливанов – актьор и приятел на Марко Недялков.
Янка Мармарова – председател на читалищното настоятелство откри срещата с думите: „Нарекохме паметната вечер „След 30 години раздяла”, не само за да припомним, че са изминали 30 години от неговата смърт през 1993 г. и за неговата лирична стихосбирка „След хиляди години раздяла”, но и да покажем, че за таланта няма смърт и забрава..”
„Чрез разказите и спомените на близки и приятели, чрез стиховете, които прозвучаха с неговия глас доказахме, че творчеството му е съхранено и живо и ще се чете и предава на по-младите поколения.
А и такава е молбата на поета отправена в стихотворението „Среща с птиците”.
Със птиците пак имам среща.
О, как се чувствам освежен.
Земя, на моя ден рожден,
ти от душа си по-гореща.
Целувам те като икона
И стих след стих във мен звъни:
– Щом от живота се отроня,
гласът ми, майко,съхрани!