Ваучери на стойност 120 лв. за част от пенсионерите през април

„Избрахме тези хора, защото те ще имат пенсия под линията на бедност. Хората с минимална пенсия не са включени, защото те са най-привилегировани в този случай на увеличение на пенсиите, защото получават 20% увеличение. Пенсионерите с максимални пенсии също са облагодетелствани, останалите пенсионери пък получават 5% увеличение от месец юли, а тези хора с пенсиите от 300.01 до 369 лв. имат нужда от подкрепа и затова за тях сме предвидили еднократно 120 лв. От НОИ ще дадат списък на Агенцията за социално подпомагане с тези хора, а АСП ще преведе парите на хората, така че те ще разполагат с тях през април. Съобразихме се с критиките, че ниските пенсии трябва да ги подпомагаме чрез системата за социално подпомагане“, обяви още тя.

Около 480 000 са пакетите с храна, които са раздадени на нуждаещи се, а 4000 са се хранили в обществените трапезарии в страната. „И двата вида подкрепа ще продължи и догодина. По последни данни мярката за семейства с деца до 14 год. е обхванала над 23 000 души, а изплатените средства са близо 20 млн.лв. По мярката Родители в заетост пък 6000 семейства получиха средства за да наемат детегледачка. Обръщам внимание на това, че увеличихме обезщетенията за безработица от 9 на 12 лв., променихме и срока, в които могат да се получават тези обезщетения от 4 на 7 месеца. Над 250 000 работни места са запазени по мярката 60/40 и още около 30 000 бяха запазени по мярката 80/20. Над 2 млн. пенсионери получиха добавки по 50 лв. към пенсиите си от август месец до сега. Повече от 664 000 лица с трайни увреждания получаваха всеки месец финансова подкрепа“, разкри още социалният министър.

„Тепърва ще има отражения от кризата, които ще се проявяват в бизнеса и в икономическата и социална обстановка. Имаме готовност мярката 60/40 да продължи до септември, но да бъде доста по-фокусирано подпомагането, и вероятно не толкова щедро, колкото е в момента“, споделя още тя.

На въпрос докога ще продължи подкрепата на семейства, чиито деца не посещават училище заради пандемията, тя каза: „Напълно сме обезпечили необходимостта от тази помощ до края на тази учебна година, до 30 юни. Родителите ще могат да я ползват. Отделени са 73 млн.лева за 2021г, а общата сума е 80 млн.лв за цялата учебна година. Родителите могат да кандидатстват за всеки период, в който децата им са в онлайн обучение или карантина.“

 

%d bloggers like this: