Валентин Ревански: Честит ден на победата, честит ден на Европа!

Уважаеми съграждани,

 

Честит Ден на победата над хитлеристка Германия, честит Ден на Европа!

 

Девети май е празничен ден, на който от  години на една и съща дата се отбелязват и двата празника с различни емоции и чувства.

Днес се вълнуваме от европейското бъдеще на България и нейното достойно място в Европа, което можем да гарантираме само заедно. Стремим се към единство, мир и просперитет.

България  продължава да дава своя принос за развитието на европейската общност и ценности и има изключително важно стратегическо значение. Нашата страна е богата със своето културно и историческо наследство, с хората, които се трудят за нейното европейско развитие! 

Не бива обаче нито българските, нито европейските политически елити да изместват споменаването на 9 май като Ден на победата!

Като суверенна държава трябва да отдадем нужното на този ден, защото ако не беше сложен край на тази война, Европа днес нямаше да бъде същата, нямаше да можем да говорим нито за равенство и свобода, нито за Европейски съюз.

Не трябва да имаме избирателна памет и не трябва да се поставят нови граници на разделение.

Девети май е паметна дата. Девети май може да бъде празник на мира и да е истинска дата на обединение на целия континент.

Историята ни учи – да правим изводи от събитията и да се съобразяваме с тях, а в настоящето – да се информираме правилно, а не еднозначно.

На днешния паметен ден трябва да почетем милионните жертви на Втората световна война и да сведем глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата.  Поклон и пред вас, ветерани от войната, и пред всички знайни и незнайни български войни, дали своя голям принос в победата срещу хитлерофашизма. Ще останем винаги длъжни пред вас за смелостта, борбения дух и любовта към Родината!

 

Честит Ден на победата, честит Ден на Европа!