Бюджетната комисия прие увеличение на заплатите в бюджетния сектор

 

    Депутатите от бюджетната комисия към парламента гласуват за второ четене Закона за държавния бюджет. Народните представители увеличиха с между 250 и 300 млн. лева разходите в бюджета за сметка на капиталовите разходи.

    Според приетите поправки в закона за държавния бюджет се залага увеличение на заплатите в системата на МВР и ДАНС с 10%. Увеличение ще има и при заплатите в НОИ, Агенцията по безопасност на храните, НАП, митниците, системата на образованието и други.

Увеличението предизвика хаос в залата и се наложи дебатите да бъдат прекратени временно.

„Да вземем почивка и да направим окончателна редакция на това нещо преди да се гласува, защото иначе ще стане пълен миш маш“, каза министърът на финансите Асен Василев.

 

В крайна сметка депутатите приеха различни увеличения като в пленарна зала при окончателното четене, ще бъдат коригирани. От ИТН предложиха и промени в данъчните закони, които предизвикаха дебати, а именно да бъдат върнати на 20% намалените ставки за ДДС.

„Няма леви и десни диференциации на ДДС. Прогресивното данъчно облагане не е ляво“, каза Румен Гечев – депутат от ПГ на БСП.

„От първи август да се сменят данъчни ставки наистина не е удачно, нормалното е от първи януари, за да може бизнесът да има предвидимост, бюджетът да е приет предишната година. Аз лично съм, както съм казвал неведнъж противник на диференцираните данъчни ставки“, каза Асен Василев.

„Ние се колебаехме дали също да не поискаме отпадането на диференцираните ставки за някои стоки в този момент. Това, което ни спря е, че ако вземем това решение сега и то наистина влезе в сила от първи август, имахме очакването, че бизнесът ще нямал време за реакция, че довело до прекомерни разходи за тях и т.н“, каза Мартин Димитров – депутат от ПГ на ПП-ДБ.

„Какъв е проблемът – ние правим бюджета за годината, защото това е първият бюджет за годината, преди това бяхме удължен, бизнесът ще се намести“, каза Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН.

Все пак депутатите решиха мярката да бъде временна и да се върне ДДС на старите нива отпреди Ковид кризата от 1 януари 2024 година. За тази цел ще бъде заложено в следващия бюджет, който трябва да бъде предложен от финансовото министерство до края на октомври.