Български традиции в европейското културно наследство

На 01.09. Регионална библиотека „Г. С. Раковски“ стартира поредица от събития, посветени на Европейските дни на наследството 2021 с изложба на ямболския художник Цветан Казанджиев, озаглавена „Наследство от техника, багри и форми“. Изложбата включва акварел, графика и живопис. Посетителите могат да се насладят на цветния колорит, постигнат чрез многократно напластяване и цветно тониране с основни чисти цветове и нюанси до получаване на желания от художника резултат. Изложбата бе открита от Димитър Бечев, директор на библиотеката. Той открои основни моменти в творчеството на самобитния художник, автор на многобройни изложби в страната и чужбина.
Цветан Казанджиев сподели интересни детайли от своя творчески път през годините. Разказвайки за своите експерименти в търсене на нови форми, техники, цветове и детайли, той обобщи:
“ За мен кръгът е елитарна форма, линия без начало и край, една вселена от цвят, структура, знаци, един синтез от емоция, душевен мир, пестелив колорит и естетически релакс.
Квадрат, това е четири опорни точки, в които художникът трябва да вгради своя талант, емоция, усещане за форма и цвят, структура и знакови послания.“
Изложбата ще остане експонирана до края на месец септември.