Буктрейлъри на ямболски ученици са избрани да представят България на Европейски Филмов Фестивал в Италия

На 23.03.2018 г. в София се проведе ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ЗА БУКТРЕЙЛЪРИ, организиран от 105 СУ „Атанас Далчев“, в партньорство с Италиански културен институт, Издателство Клет България, Асоциация на Кеймбридж училищата и издателство Сиела. По време на фестивала в София бяха наградени буктрейлърите на ученици от училища в България.

Национално жури избра 5 буктрейлъра, които ще участват в Европейския Филмов Фестивал в гр. Бреша, Италия на 20-ти април. Сред отличените са ямболските ученици-Александра Иванова, 9 клас от ПМГ „Атaнас Радев“, с трейлър по книгата „Разбий ме“ (Shatter Me) на Тахере Мафи и Ивана Янева и Таня Жекова, 9 клас от Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, с трейлър по книгата на Георги Господинов „Физика на тъгата“.
От една година 105 СУ „Атанас Далчев“ работи по иновативен проект ERASMUS+  KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428 съвместно с Природо-математическия лицей „А. Калини“/ гр. Бреша-Италия/ в сътрудничество с френския лицей „Албер Камю“/гр. Фрежус/ и институт „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych“/гр. Нови Тарг- Полша/. Този проект среща ученици от различни страни, за да представят своята гледна точка за книги, които са прочели, с помощта на съвременни аудио-визуални средства. Възможността да изразят визуално впечатленията си от едно произведение мотивира учениците да четат повече, създава умения да извличат акцентите в творбата, да ги визуализират и едновременно с това да привличат повече читатели.