БСП-Ямбол ще подкрепи референдум относно базата на НАТО

Уважаеми съграждани!

       На 16 февруари т.г. на срещата си с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, г-н Ревански, кмет на Община Ямбол, е заявил:

По време на срещите си с граждани, основните им искания към нас бяха да се чуе мнението на жителите на Ямбол относно мигрантски центрове и бази на НАТО. Аз и екипът ми сме хора, които изпълняваме ангажиментите, които поемаме!

         Още в същия ден г-н Ревански,цитиран от БНР, обеща провеждането на „референдум, както го правят по всички по-важни въпроси“, заради планираното разполагане  на Многонационална бригада на НАТО в  поделение „Кабиле“. Този район беше препоръчан от експертите на МО заради близостта му до летище и пристанище, до полигон „Ново село“, както и заради изградената железопътна и пътна инфраструктура.

           Ще ви припомним, че първа  Общинската организация на БСП в Ямбол още на 1 август 2023 г. публикува отворено писмо с три въпроса до Президента Румен Радев,Министъра на отбраната проф.Тагарев и Областния управител Биляна Кавалджиева, отговор на което не получихме. На 21 август ПГ на Коалиция „БСП за България“ инициира изслушване на министър Тагарев в НС по същия повод. Основната тема и в двата случая беше сигурността на гражданите в района след настаняването на бойната група в постоянна база,която ще наброява 2000 военни.Както е изяснил адмирал Ефтимов  пред г-н Ревански, процедурите по изграждането на базата за НАТО край Ямбол вече са  в ход и не могат да бъдат преустановени.

              По повод на което г-н Валентин Ревански е казал, цитиран от БНР, дословно:

Проблемът е, че казарменият район на Кабиле е в близост до урбанизираната територия на Ямбол. В случая за нас е важно, спокойствието на гражданите.

              Ние, социалистите, изразяваме съгласие с аргумента  посочен от г-н Ревански, но смятаме, че седем месеца след протеста на Общинската партийна организация на БСП – Ямбол, референдумът ,би могъл единствено да бъде повод за провеждане на разяснителна кампания сред населението и да се даде на гражданите на общината възможност да вземат информирано решение какви защитни механизми за живота, здравето  и имуществото си  допълнително  би трябвало да поискат чрез кмета г-н Ревански и Министерството на отбраната от Министерски съвет.

              Уважаеми съграждани, ние ще подкрепим намерението на кмета  г-н Ревански за провеждането на референдума и ще настояваме отново за повече яснота по въпроса как ще бъдете защитени при потенциална военна агресия,в центъра на която би могла да попадне нашата община.  

 

      Общински съветници от Коалиция „БСП за България“   Ямбол