БСП – Ямбол връчи първия културен чек

Първият културен чек на младеж, навършил 18 години, връчиха днес – 17 октомври, председателят на Областното младежко обединение на БСП Светослав Стоев и председателят на ямболската организация на левицата Катя Георгиева.
Притежател на първия културен чек стана Камен Неделчев от Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев”, проявил инициативата да кандидатства за него чрез сайта на БСП „Контрапункти”. Той определи инициативата като много полезна, защото ще мотивира младите хора да посещават културни прояви.


Пред медиите Камен сподели, че ще използва културния чек, който е на стойност 20 лв., за да посети филм заедно с приятелката си.
В края на май Младежкото обединение на БСП в Ямбол съвместно с народния представител Кристиан Вигенин обявиха инициативата „Културен чек”, за да направят културата по-достъпна за младите хора и да насърчат потреблението на културни продукти сред младежите в Ямбол.
Идеята е отзвук от предложението за алтернативен бюджет за 2018 г., внесен от БСП, в който се предвиждаше да се заделят 15 млн. лв. за т. нар. „културен чек” на стойност 200 лв., който да бъде получаван от всеки български младеж, навършващ 18 години. С него младите хора на България щяха да имат възможност да посещават музеи, театри, кино, концерти и да закупуват книги, а това можеше да бъде и подкрепа на българските дейци на културата.
Предложението не беше прието н национално ниво и затова в ямболски вариант добрата идея беше претворена в по-малък мащаб.
За културен чек може да кандидатства всеки ямболски младеж, който навършва 18 години през 2018 г., като попълни в сайта www.kontrapunkti.bg т. нар. контактна форма с имената и посочи телефон за връзка.
Идеята в началото е била всеки месец да бъдат връчени до 3 културни чека, но народният представител Кристиан Вигенин е заявил готовност при интерес от страна на младите хора те да бъдат увеличени.