БСП – Ямбол внася питане за референдум

   Предложение за провеждане на местен референдум с въпрос: „ Подкрепяте ли да се поеме общински дълг от 17 млн. лв., който да се разходва през периода 2018 – 2019 гг. И да се изплаща след 2 години гратисен период в продължение на 10 години – от 2020 г. до 2030 г., след провеждане на местен референдум?” внасят в канцеларията на ОбС- Ямбол осем общински съветници от БСП и АБВ. Това стана ясно на пресконференция, свикана от представители на столетницата. 

    Поканата към медиите обаче се превърна в спор между съветниците от БСП и ГЕРБ. В зала 107 на общината се разгоряха страстите и прехвърчаха искри между двете групи. Във въздуха остана да виси въпросът защо в работно време директорите на институции /назначени от кмета/  присъстват на място, което е предназначено  за тях. Едва ли някой от присъстващите в залата репортери повярва на оправданието, че са си взели отпуск специално за това. А и странно звучи съветниците от управляващата партия да присъстват на пресконференция на опозицията. Още повече, че до този момент те не са проявявали такъв интерес към медийните изяви на колегите си от БСП.   Те пък от своя страна обясниха, че питането им към гражданите е  дали искат тегленето на дълга от 17млн. да стане след провеждане на местен референдум  и уточниха, че до този момент в ОбС няма внесено официално предложение за дълга, а само е проведено обществено обсъждане.

   Подкрепа на своите съпартийци даде и народният представител Кристиян Вигенин, който също беше в залата. 

    Спорът по темата със сигурност ще се пренесе и в предстоящото заседание на Общинския съвет. Всичко останало – матрьошки и Чебурашки,  е просто част от сценарии, в който гражданите няма думата.