Болярово посреща делегации от четири държави

Община Болярово ще посрещне представителни делегации от Италия, Испания, Португалия и Словения в периода 11-14 февруари. Домакинството е петото международно събитие по проекта „Присъстващо управление на европейските културно-исторически ценности на традиционните земеделски райони“ -winEU.rur, в което Община Болярово си партнира с община Ведра (Испания), община Кампанари (Италия), община Лузада (Португалия), словенската община Лендава. Шестият партньор по проекта е Местната инициативна група “Загорие-Сутла“, която обхваща 11 общини в Хърватия.
Проектът започна на 1 декември 2022 година. Дейностите по него ще се изпълняват до края на 2024 година. Финансирането е по програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV) на ЕС, като общата му стойност е 148 010 евро.
Целият проект е фокусиран в традициите, опита, иновациите, добрите практики при отглеждането на лозови насаждения, както и при производството на вино. Целта е да се идентифицират добри практики в лозарството и винопроизводството и да се популяризират.
На 12 февруари от 10 часа в зрителната зала на НЧ „Възраждане-1912“ в град Болярово на конференция ще бъдат представени местни инициативи за подкрепа на местните винопроизводители, фермери и общности, както и лозаро-винарския и винен отрасъл на България, Югоизточния регион и регион Ямбол. В следващите дни гостите ще имат възможността лично да се запознаят с местните традиции и иновации във винопроизводството и лозарството чрез посещението на винарни в Югоизточния регион и на Културно-информационен център „Безистен“-Ямбол.
На 14 февруари те ще се включат и в традиционното отбелязване на Трифон Зарезан. Празникът ще започне в 10 часа на лозовия масив в Стефан Караджово.