Близо половин тон контрабандни препарати за растителна защита задържаха митническите служители на МП Лесово

485 кг контрабандни препарати за растителна защита задържаха митническите служители на Митнически пункт Лесово. Недекларираните инсектициди са открити при три отделни митнически проверки на превозни средства с българска регистрация, влизащи в страната от Турция.

При първия случай на 07.07.2022 г. на МП Лесово пристига на входящо трасе от Турция лек автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин с инициали А.Ч., който е заявил, че не внася нищо за деклариране. При извършената митническа проверка инспекторите откриват в багажното отделение на колата 380 пакета по 1 кг препарат за растителна защита, всички с надписи MOSPLATE 20 SP.  Според първоначалната експертиза от вещо лице препаратът е концентриран инсектицид с обща стойност близо 100 000 лева.  По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Други 15 кг контрабанден препарат за растителна защита са открити от митническите служители в пътнически микробус, също с българска регистрация. Превозното средство е пристигнало на МП Лесово на 08.07.2022 г. на път от Турция за България. В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците  са заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите служители откриват под задната седалка 15 пакета по 1 кг препарат за растителна защита с надписи EFFORE 20 SP. Установено е, че контрабандният инсектицид е собственост на шофьора на микробуса – български гражданин с инициали Н. Д. Срещу него е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Още 90 кг контрабанден препарат за раститeлна защита в пакети по 1 кг с надписи FERBIS NO-FLY 20SP  е открит при митническа проверка в кабината на товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в България от Турция на 09.07.2022 г. Срещу шофьора, български гражданин с инициали Ф.Ф., също е съставен акт за установеното административно нарушение.

Общо 6766.2 литра и 1200.6 кг препарати за растителна защита са задържани от служителите на Агенция „Митници“ само за първите шест месеца на годината –  януари – юни 2022 г. Установени са 77 нарушения.