Бизнесът настръхна срещу дългите почивки около празниците

Почивка по празниците само на празниците! Това е поредната идея за почивните дни на българина, която излиза на дневен ред за обсъждане.

Работодателите не са съгласни със сегашните правила за почивка и искат нови. Те предлагат да се почива само и единствено на празника, без да има допълнителен ден за отдъхване, ако той е през уикенда.

От тази година българите почиват по празниците по нова схема, наложена отново от бизнеса. Според нея ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да бъде отработван, информира „Днес,бг“. Тази система замени дългогодишната, при която, ако празниците бяха близо до събота и неделя,  дните около тях се сливаха, а после се отработваха.

Работодателите са изчислили, че при сегашния вариант се работи по-малко – 248 дни. За сравнение миналата година по старите правила сме работили с три дни повече, изчисли Нова тв.
Против новите правила са и много от българите, които пресмятат, че тази година дълга четиридневна  почивка има само по Великден и по Коледа.

Бизнесът е недоволен заради възнаграждението, което трябва да плаща за работа в почивните дни.

„В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден“, обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

Работодателите пресмятат – работим все по-малко. В началото на 90-те, работните дни са били около 260 за година. След 1997-ма падат на 252. А сега вече са 248. Затова те настояват за промяна.

„Ако празникът се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя – да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики“, казва още Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 такива бонус понеделника – 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6-ти се пада в събота.