Безплатни прегледи за пациенти с Псориазис

АПАЗ продължава безплатни прегледи по проект „Кажи НЕ на страха, попитай специалист“, която се провежда от 2018г. насам. Кампанията е насочена за пациенти с установен Псориазис, като поредният град в който тя се провежда е гр. Ямбол. За да се явят пациентите на безплатен преглед, те ще трябва да бъдат с поставена диагноза Псориазис. Лекарят, извършващ безплатните прегледи ще бъде д-р Теодор Мерсинков специалист дерматолог. Кабинетът за прегледи се намира в гр. Ямбол ДКЦ1. Прегледите ще се извършват месец юли. Линията за записване за прегледи е отворена всеки ден от 10:00 до 17:00ч. на тел. 0876 303 400. 

 

 Допълнителна информация:

Средно между 70 000 и 100 000 души в България страдат от Псориазис, 1/3 от тях се лекуват, като диагнозата може да се появи без значение от пол и възраст.

Псориазис е хронично възпалително заболяване, той е едно от най-разпространените кожни заболявания, характеризиращи се с червени петна по кожата, покрити със сребристобели люспи, които са с характерна локализация, но понякога обхващат цялата кожа, а при част от болните се развиват и артрити. При Псориазиса е налице ускорено делене на епидермалните клетки, като цикълът на тяхното развитие е до 7 дни, като за нормалния епидермис е средно 28 дни. В 1/3 от случаите се наблюдават нокътни промени, понякога те могат да бъдат първия и единствен симптом на заболяването, най-често се наблюдават точковидни вдлъбвания, петнисти изменения, разрастване на кожа под ноктите и други.

Констатират се и редица имунологични процеси – наличие на антитела срещу роговия слой и редица нарушения в имунната система. Намират се и различни метаболитни нарушения – наличие на повишена кръвна захар и холестерол, промени в някои ензими и витамини (Витамин А, В11 и В12), минерални вещества (мед, цинк и други).

Болеста псориазис не е заразна и не се предава от човек на човек!