„БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ – НАША ОБЩА ОТГОВОРНОСТ И ГРИЖА“

dav

На 25 септември 2017г., по повод  Националната кампания „Децата тръгват на училище! Да опазим децата на пътя!“ и във връзка със „Седмицата за превенция на детската пътна безопасност“, по инициатива на БЧК-Ямбол, в зала „Юбилейна“ на Областния секретариат на БЧК, се проведе работна среща с представители на институции, които развиват активна дейност в областта на пътната  безопасност, контрол и превенция на риска от инциденти на пътя на тема: „Безопасността на пътя  – наша обща отговорност и грижа“.

     Участие взеха: гл. инспектор Георги Белчев – началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР – Ямбол, Татяна Павлова – „Връзки с обществеността“ в ОД на МВР,  Татяна Славова – представител на Регионален инспекторат на образованието, Димитър Диамандиев от СБА, Валери Бъчваров  от  Общински детски комплекс – Ямбол и местни медии.

      Инж. Митко Филипов, Директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК-Ямбол поздрави  участниците и благодари за доброто партньорство през годините във връзка с  организираните съвместни инициативи в областта на пътната безопасност и превенция от инциденти.

     Добриела Праматарова, специалист „Първа помощ“ в БЧК-Ямбол запозна участниците с конкретните дейности, осъществявани в партньорство  през  годините: обучения за кандидатите за водачи на МПС, информационни кампании и тематични обучения по повод отбелязването на Световния ден на първата помощ, Европейски ден без жертви на пътя, Световен ден в памет на жертвите от ПТП, Национална програма „Детско полицейско управление“, „открити уроци“ по пътна безопасност с най-малките ученици и др.

     Гл. инспектор Георги Белчев  – Началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР представи актуални данни за пътните инциденти в Ямболска област и най-честите причини за тях –  неспазване и отнемане на предимство, превишена скорост, употреба на алкохол от водачи на МПС и др.

      По време на дискусията и след споделения професионален опит от всеки от участниците бе направен извод, че само с общите усилия на институциите и добър личен пример, демонстриран от всеки гражданин на нашето общество, като участник в движението по пътищата, заедно можем да допринесем за намаляване броя на жертвите и инцидентите на пътя.   

       Срещата завърши с писмена Декларация от името на всички участници в работната среща, с която се заявява следното: „В съответствие с ролята и отговорностите, поети пред държавата и обществото, да обединим усилия за целенасочени, координирани и ефективни действия, които да допринесат в максимална степен за спасяването на животи, намаляването и предотвратяване на риска от инциденти на пътя, осигуряване на безопасна среда, облекчават болката и страданието, като гарантират уважение към човешката личност“.

 

                                                       ОБЛАСТЕН СЕКРЕТАРИАТ НА БЧК – ЯМБОЛ

dav