Безистенът домакин на концерт на проф. д-р Ромео Смилков

На 24 октомври, събота, от 11:00 часа почитателите на класическата музика в Ямбол ще се насладят на концерт на проф. д-р Ромео Смилков, пианист и музиколог, в Културно-информационен център „Безистен“.

Програмата включва „Първи рецитал – Вариации за клавир“ от Моцарт.

Наследството на един от най-ярките инструментални виртуози на XVIII век и гениален композитор Волфганг Амадеус Моцарт в жанра на клавирните вариации е уникално. В него се оглежда богатата традиция на импровизаторското концертно изкуство. От оцелелите до наши дни 15 вариационни цикъла публиката може да проследи еволюционното „извисяване“ в клавирната стилистика, проследявайки пълна поредица, разгъната в хронологичен ред. В „Първи рецитал“ ще звучат вариации от ранните години на Моцарт (от периода 1766 – 1778 година).

Концертът е организиран от Община Ямбол и е безплатен за зрителите.

Музикалната проява е посветена на 265-та годишнина от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт Моцарт и на 60 години от рождението на самия музикант.

Проф. д-р Ромео Смилков е роден на 7 юли 1960 година в Чирпан. Завършва Държавна музикална академия, сега Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София при проф. Люба Енчева и проф. Милена Моллова.

През 1986 година специализира в майсторски клас на проф. Вера Горностаева.

Работи в 5 музикални институции: Средно музикално училище – Стара Загора; Националната музикална академия – София; Средно музикално училище – Пловдив; Нов български университет – София. Преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив от 2008 година.

Проф. д-р Ромео Смилков е лауреат на наши и международни конкурси. Концертира в България и в 16 страни от Европа и Азия – над 900 концертни изяви  (солистични и партниране с камерни и симфонични оркестри). През 2016 година поднася на публиката „Рецитал „Клавирни вариации“ от „Виенския период“ (1781-1791 година) на Волфганг Амадеус Моцарт (първо цялостно концертно изпълнение).

За концерта зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ ще бъде запълнена до 50% от капацитета ѝ от седящи места и при спазване на изискванията за физическа дистанция от 1,5 метра, съобразно заповедта на министъра на здравеопазването. Зрители без предпазни маски няма да бъдат допускани в залата.