„Безистена“ става модна сцена в творческа вечер с ямболския дизайнер Драгомира Огнянова

Творческа вечер с ямболския дизайнер Драгомира Огнянова е сред акцентите в културния календар на града тази седмица.  На 15 май зала „Съвременност“ на Безистена ще се превърне в модна сцена, където ще бъде представена колекцията “Болярка” – част от марката Diva Ethno Fashion, чийто създател е Огнянова. Събитието е част от поредицата „Жени-творци“ на читалище „Зора”.

Драгомира Огнянова е сред дизайнерите, които успешно пренасят традиционната българска шевица от ежедневието и миналото на модния подиум, превръщайки я в съвременна модна тенденция. Предците ни са използвали този вид изкуство с ритуално и обредно значение. С времето, магичното не е отишло на втори план, а се е преплело с естетиката, което особено ярко изпъква в моделите на ямболския дизайнер.

Действително, през последните няколко години автентичната народна шевица претърпя трансформация и навлезе в тоалета на модерната българка, а и категорично стъпи на световните подиуми. Сред морето от импровизации обаче колекцията “Болярка” изпъква със своя стил и индивидуалност. Причината е, че Драгомира Огнянова лично събира единствени по рода си бродерийни мотиви и ръчно композира всеки един тоалет. Бродираните блузи, рокли, поли изглеждат различно и моментално привличат вниманието. С красотата и разнообразието си те ни връщат във времената, когато традиционно дрехите са били ръчно декорирани, а жените са имали свобода на творчество.

Преди повече от 30 години при едно от своите гостувания в България Пиер Карден казва, че българската национална носия конкурира най-добрите произведения на висшата мода. Именно това демонстрира на практика Драгомира Огнянова със своите облекла, които са истински произведения на изкуството. Потвърждение на казаното е участието на колекцията “Болярка” на престижния моден форум Sofia Fashion Week, както и получената още преди 5 години национална награда на Чехия „Бяла Пеперуда“ за отличното представяне на България за същата етно колекция.

Началото на творческа вечер с Драгомира Огнянова е от 18.00 часа. Заради ограничените места входът е с покани.

netnews.bg