Батальонът и дивизионът в Ямбол отварят вратите си на 16 ноември

В навечерието на 19 ноември – Празника на Сухопътни войски, 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион ще честват тържествено празника, на 16.11.2018г. във войскови район Кабиле. 

Вратите на двете формирования от състава на Втора механизирана бригада ще бъдат отворени за обществеността в 10.00 часа, когато ще се състои  строяване на личния състав и приемане на строя от Командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов. След предвидените приветствия на подполковник Иванов и на командира на 20-ти самоходен артилерийски дивизион подполковник Георги Георгиев ще се извърши показ на основни образци въоръжение и техника.

В рамките на Деня на отворените врати въоръжение и бойна техника на двете формированията ще бъдат изложени на специално развърнати места, като военнослужещите ще извършат показ на МТЛБ на пехотата, 120-милиметрова минохвъргачка Б1-10 „Тунджа”, противотанкова гранатохвъргачка СПГ – 9, Противотанков управляем ракетен комплекс „Фагот”, зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М”, зенитна установка „ЗУ-23-2 (КОМ)”, Лек автомобил с повишена проходимост Мерцедес „G-280”, Товарен автомобил с повишена проходимост Мерцедес „Зетрос”, специален химически автомобил УАЗ 496Б „МАЯК-401”, Леко стрелково оръжие – Пистолет „Макаров”, автомат „Калашников”- АК-47, лека картечница ПК и ръчна противотанкова гранатохвъргачка РПГ-7В, снайпер MSG 90A1, самоходна артилерийска установка 2С-1 „Гвоздика”, буксирна гаубица М-30, машина за управление на огъня от автоматизирана система за управление на огъня „Вулкан” и оптически разузнавателни средства.

На мултимедиен екран ще бъдат презентирани моменти от войсковия живот на личния състав на двете формирования, както и презентационни филми за Сухопътните войски. Празничната атмосфера ще се допълва от военни маршове и посетителите ще имат възможност да направят своите снимки за спомен.

 ***

Сухопътните войски на Република България са най-многочисленият вид въоръжени сили на Българската армия.

По традиция Сухопътните войски честват всяка година своя боен празник на 19 ноември. Тази година той съвпада с отбелязването на 133 години от Сръбско-българската война.

Датата 19 ноември е определена за разник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.