Барелефът на д-р Калина Карадимова – олтар за живите

Не в спомен за мъртвите, а в олтар за живите се превърна барелефът на д-р Калина Карадимова. Той заедно с улицата, която вече носи нейното име, бяха открити официално на 25 октомври по повод на 10-годишнината от смъртта й. Събитието събра семейството й, нейни колеги и приятели и благодарни пациенти. Гости бяха и кметът на община Ямбол Георги Славов, зам.-кметът Илияна Бицова, директорът на ямболската болница Панайот Диманов, председателят на Инициативния комитет за именуване на улица на нейно име д-р Лъчезар Ханджиев, заедно с членове на комитета и общински съветници.

„Д-р Карадимова е от хората, които ни дават и посоката, и пътя, и примера, който да следваме, защото най-големият мотив да вървиш напред е личният пример”, мотивира се защо е предложил улица в Ямбол да носи нейното име кметът Георги Славов. Той изтъкна, че улицата (пресечка на ул. „Преслав” след подлеза в посока ул. „Стефан Караджа”) е в синхрон и с нейната скромност и човещина, но в същото време се намира и в самия център, за да е видима и забележима от всички и да не я забравяме никога.
Кметът на Ямбол отбеляза и това, че д-р Карадимова е била най-добра в професията си, винаги е търсила развитие, а като човек не се е намерил никой, който да каже лоша дума за нея, напротив всички я помнят само с добро и с всичко, което е раздала от себе си като лекар. Той припомни и личния сантимент, свързан с нея, защото тя е започнала професионалния си път в родното място на майка му – с. Недялско, и там той също е чувал само хубави неща за нея.
Като член на Инициативния комитет за именуване на улица на името на д-р Калина Карадимова, Мария Рошманова проследи професионалния път на д-р Карадимова и нейната роля, отдавайки преклонение и почит към делото й. „Д-р Калина Карадимова е един от достойните и емблематични хора на нашия град. С делата си, изпълнени с доброта и грижа към бъдещите майки, тя остави незаличими спомени в сърцата и душите им, защото те не само й бяха благодарни, те я обичаха”, припомни тя и допълни: „Животът на д-р Калина Карадимова е достоен, изпълнен с много вълнения и отговорности, с грижа и радост, защото е посветен на най-голямото човешко тайнство, раждането на живот”.
Синът на д-р Карадимова – Росен Карадимов, благодари последователно на инициативния комитет, който внесе в община Ямбол предложението за кръщаване на улица на името на майка му, на общинските съветници в мандат 2011 – 2015 г., които единодушно са го гласували. Той изказа специални благодарности към Георги Славов, „който внесе това предложение и го отстоя, който намери, ремонтира, и направи тази улица прекрасна” и заключи: „Такива неща не се случват често в живота”.
Росен Карадимов благодари и на скулптора Петко Йорданов, който е автор на барелефа, защото е вложил целия си талант, мъдрост, сили и денонощия, за да го направи, и изтъкна, че този барелеф не е само спомен за майка му, той е изкуство и наследство на този град.
„Сигурен съм, че тя ни вижда и е щастлива, че тук са нейни приятели, пациенти, роднини, че тук е нейното семейство и нейните внуци – Тодор Карадимов и Калина Карадимова, на която се пада и честта, и отговорността да носи и да пази името на баба си” каза още Росен Карадимов и допълни: „Когато започнахме през 2012 г. да правим всичко това, не съм имал идея да правим спомен за мъртвите. Спомените за мъртвите са на друго място. Идеята беше да направим олтар за живите, място, където всеки, който я познава, когато усети, че му липсва човещина, доброта и всеотдайност, да може да дойде, да постои пред барелефа и да ги получи. Мисля, че ние, заедно с вас, всички направихме такова място в Ямбол”.
В края на церемонията Негово Високопреподобие Архиерейският наместник архимандрит Димитрий освети барелефа.