Атрактивни състезания и демонстрации в Деня на отворените врати в ПГЗ „Христо Ботев” Ямбол

Да завършиш средно образование с професионална квалификация и търсена на пазара на труда специалност, плюс това и с шофьорска книжка! Това безспорно е отлична комбинация и тя е налице за всички завършващи зрелостници в ПГ по земеделие „Христо Ботев” Ямбол. Демонстрация на наученото, придобитото като специалност, професионална квалификация и майсторско управление на автомобил и земеделска техника по традиция бе представена от учениците на училището в навечерието на патронния празник на училището – 2 юни.

Перфектно шофиране, отлична работа със земеделските машини и прецизно изпълнение на всяка поставена задача – такава бе обобщената констатация на членовете на комисиите, оценяващи представянето на учениците в различните състезания на полигона и в терените за производствена практика на гимназията.

„ПГ по земеделие е с отлична база за обучение на учениците по различните специалности. Всички те завършват гимназията подготвени веднага да излязат на пазара на труда и бързо да се реализират чрез придобитите знания и умения по професиите. Немалка част от тях продължават своето образование и в по-горна степен, във висши учебни заведения, други заминават да работят в чужбина на високоплатени работни места”, подчерта директорът на училището Тодор Тодоров и допълни: „Както видяхте по време на демонстрациите те са не само обучени отлично професионалисти, но и владеят майсторско управление на лек автомобил. Всички ученици завършват гимназията освен с диплом за средно образование, и с професионална квалификация и правоспособност за водач на МПС, за тракторист и за комбайнер.”

Традиционните демонстрации и състезания в ПГЗ „Христо Ботев” тази година се проведоха в Световния ден на предизвикателството 31 май. Интересна се оказа идеята организаторите да предизвикат журналистите, от медиите в Ямбол да участват в паралелно състезание за майсторско управление на учебния автомобил на училището. Предизвикателството бе прието и в надпреварата се включиха представители и журналисти от радио 999, „Диана” ТВ, „Диана кабел”, „Оптинет” и вестник „Време”. С най-добро време бе представителката на в-к „Време” Диляна Желязкова, следвана от представителката на „Диана кабел” Милена Петрова и операторът от „Диана” ТВ Димитър Радев и Галина Йорданова от радио 999. „Реното, с което се обучават учениците в тази гимназия е с отлични характеристики, кара се изключително леко и не случайно показаното от учениците по време на тяхната надпревара в майсторското управление, е на много високо ниво и с впечатляващо време!”, подчерта победителката Диляна Желязкова.

Събитието в гимназията завърши по традиция със спортна среща по волейбол между отборите на ПГ по земеделие „Хр.Ботев” и ПГ по подемна, строителна и транспортна техника „Н.Й.Вапцаров”.

Във времето на демонстрациите и състезанията в училището бе и Ден на отворените врати. Настоящи седмокласници и осмокласници и техните родители имаха възможността да разгледат отлично оборудваните кабинети и богатата материална база на ПГ по земеделие. Всички, с които разговаря екипа ни подчертаха, че искат да продължат образованието си именно в това училище, за да бъдат толкова добри професионалисти и водачи на МПС, като участниците в демонстрациите и състезанията.

Събитието бе и част от програмата по случай патронния празник на училището  – 2 юни, Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. На тази дата пред паметника на Христо Ботев в двора на гимназията ще бъдат поднесени венци и цветя, в знак на признателността на ямболци пред подвига на великия поет и революционер и на всички герои на Отечеството ни.

Екип ПГЗ „Христо Ботев“