Астрономически календар за месец февруари

1 ФЕВРУАРИ – Луната е във фаза „НОВОЛУНИЕ, 07:48“, невидима.
2 и 3 ФЕВРУАРИ – Сърпът на младата Луна се разминава с ЮПИТЕР, в първия ден южно от планетата и на следващия – северно. Луната и Юпитер са видими в ранната вечер на югозапад – запад.
4 ФЕВРУАРИ – МЕРКУРИЙ сменя посоката си на движение от ретроградно в ПРАВО.
4 ФЕВРУАРИ – САТУРН е в СЪЕДИНЕНИЕ със Слънцето, невидим.
7 ФЕВРУАРИ – УРАН (6-та видима зв. величина, на границата на човешкото зрение със синкав цвят) е северно от изпълнената наполовина Луна, в близко съединение с нея (За някои райони на света ще се наблюдава покритие). Планетата може да бъде наблюдавана с телескоп или бинокъл.
8 ФЕВРУАРИ – Луната е във фаза „ПЪРВА ЧЕТВЪРТ, 15:50“ с осветена дясна половина и видимост до полунощ.
11 ФЕВРУАРИ – Луната е в „АПОГЕЙ, 04:38“, най-далече от Земята по орбитата си около нея.
12 ФЕВРУАРИ – Луната е МАКСИМАЛНО НА СЕВЕР от небесния екватор ( 26,5⁰) с високо движение по небето.
13/14 ФЕВРУАРИ – Почти пълният диск на Луната е южно от звездата Полукс в съзвездието Близнаци.
16.02.2022 – Луната е във фаза „ПЪЛНОЛУНИЕ, 18:58“ с изцяло осветен диск и видимост през цялата нощ в съзвездие Лъв северно от най-ярката му синкава звезда Регул. Февруарското пълнолуние е наречено от североамериканските индианци с името FULL SNOW MOON (снежна Луна) и още FULL HUNGER MOON (гладна Луна, заради затрудненото ловуване по това време).
16 – 17 ФЕВРУАРИ – СЛЪНЦЕТО напуска съзвездие Козирог и навлиза в границите на ВОДОЛЕЙ.
17 ФЕВРУАРИ – МЕРКУРИЙ е в МАКСИМАЛНА УТРИННА ЕЛОНГАЦИЯ (16.02, 23 ч.), на 26⁰ западно от Слънцето с най-продължителна видимост на утринното небе на югоизток. Макар в сиянието на зората, той може да бъде открит при нисък хоризонт заради сравнително добрия му блясък около нулева видима звездна величина. Бинокълът също би бил от полза. Компания на Меркурий на утринното небе над него вдясно му правят и планетите Венера светеща силно като Зорница и бледият червеникав Марс.
20/21 ФЕВРУАРИ – Стареещият, но все още много изпълнен Лунен диск е близо над синкавата звезда Спика, първа по блясък от съзвездието Дева с добра видимост след полунощ.
24 ФЕВРУАРИ – Луната е във фаза „ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ, 00:33“ с осветена лява половина и видимост след полунощ в съзвездието Скорпион над червеникавата звезда Антарес.
26/27 ФЕВРУАРИ – Луната е в „ПЕРИГЕЙ, 27.02, 00:26“, най-близо до Земята по орбитата си около нея.
26-27 ФЕВРУАРИ – Луната е МАКСИМАЛНО НА ЮГ от небесния екватор (-26,6⁰) с ниско движение над хоризонта.
27 ФЕВРУАРИ – Ярката ВЕНЕРА, червеникавият МАРС и тънкият сърп на старата Луна могат да се видят на югоизток на утринното небе, подредени на почти права линия в този ред от горе надолу. Меркурий е много ниско на хоризонта вече труден за наблюдение, приближаващ се към Слънцето.