Архивите говорят

Това е реклама от ямболски вестник на архитектурното бюро на Александър Куртев. Архитектът е автор на редица здания в града, като емблематичната модернистична сграда на банята, открита през 1938 г.

 

Арх. Александър Куртев става ямболски зет и съпруг на Катя Бояджиева, сестра на Ваня Бояджиева-Газдова / майка на художника Иван Газдов /. През 1928 година завършва висшето си образование в Дрезден, Германия.Негови са проектите на минералната баня, на Червената къща срещу Военния клуб,на Библиотеката, „Парахода“, както и паметника за Освобождението на Ямбол срещу хотел“Тунджа“. Построил е близо 100 къщи в Ямбол./из“Автобиографична хроника“Ваня Бояджиева-Газдова /

 

Метален парапет в минералната баня,
арх. Александър Куртев,
1930 г.

 

Куполът на един от басейните в минералната баня,

архитект: Александър Куртев, 1938 г.

Макар в екстериор сградата да е модернистична, декоративната разработка на тромпите на купола – островръхи сводове и геометризирани декоративни елементи под формата на триъгълници – е директна препратка към архитектурата на джамиите.

Ямбол, Минерална баня,
арх. Александър Куртев,
1938 г.
снимка: Теодор Караколев

Към момента банята е изоставена и в изключително лошо състояние. Като изключим неуместните намеси по ротондата (превърната в заведение) – разностилни табели и остъклявания, зданието е съхранено в автентичност. 


_________________

Ямбол, Популярната банка, дн. Регионална библиотека „Г. С. Раковски“,
пл. „Освобождение“ № 1,
1930-те,
арх. Александър Куртев

снимка: Теодор Караколев