Археологически парк „Кабиле“ се превърна в снимачна площадка

    В последните дни на септември посетителите на археологическия парк станаха свидетели на исторически сблъсъци между траки и римляни. Неповторимата атмосфера и естественият декор на античния град бяха избрани за заснемането на част от сцените на филма “Легенди от Белинташ”. Лентата е базирана на едноименната книга на младата авторка Таня Мир(творчески псевдоним на Таня Мирчева). Снимките вече приключват и филмът ще бъде в кината през следващата година. Режисьор е Кардам Калчев, който реализира екранизацията и на първата книга на авторката “Откритие” заедно с Мартин Асенов. Таня, Кардам и Светлин Къров(изпълнителят на главната роля), са не само колеги в Софийския университет, където следват право, но и приятели.

   Всичко започва, когато трима туристи замръкват в село, намиращо се в подножието на митичното тракийското светилище “Белинташ” и са приютени от местен старец, който ги пренася със своя разказ две хилядолетия назад в миналото, във времето на най-голямото въстание на траките по нашите земи. Причината за бунта е  храмът на Дионис, който, по думите на мъжа, се е издигал в Белинташ и в който жреците са предрекли бляскавите победи на Александър Велики, могъществото на неговата империя. Според преданието Александър обсипва храма с дарове и им подарява своята златна колесница, търсенето на която е привличало като магнит хиляди златотърсачи през вековете.

   “С книгата исках да припомня някои позабравени, но изключително интересни и вълнуващи легенди и събития от българските земи. Стремила съм се да опиша максимално достоверно всичко, което се е случило. За мен беше предизвикателство да проуча изворите и фактите, за да мога да пресъздам като образи в книгата едни забележителни и реални исторически личности, но в никакъв случай книгата не е исторически роман. Идеята ми е повече хора да научат за тези събития, защото смятам, че трябва да ценим своето културно наследство, а писането е моят начин да допринеса за това.”

    Таня Мир е родена в София през 1995 г. Завършва френската гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. През 2014 г. съвместно с Лили Вълчева създава сайта „Родна литература“, посветен на българската литература и личностите, оставили трайна следа в нея. През 2017 г. излиза от печат стихосбирката „Рисуваме вятъра“ (съвместно с поетесата Лили Въчева). През 2018 г. Таня Мир е отличена с националната литературна награда “Еквилибриум” на издателство “Либра Скорп” за повестта “Откритие”(Либра Скорп, 2018). По книгата е заснет пълнометражен игрален филм, чиято премиера ще се състои през декември тази година. През 2019 г. съвместно с екипа на предаването “Риалити роман”, тя организира радио романа  “Нестинарски танц” по БНР.

   Преди броени дни  екипът на “Легенди от Белинташ” представи промо видео към книгата. Кадрите са заснети в “Исторически парк” и каструма на Археологически резерват “Тракийски и античен град Кабиле” с участието на  Даниел Кръстев, Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”, Cohors II Lucensium, Група за исторически възстановки “Антична Тракия“, Moderen Balet Kala, Ludus Lupercalis и Национално дружество „Традиция” – регионален клуб „Георги Дражев” – Ямбол.

   Официалният трейлър и самият филм ще се появят на екран през следващата година.