Арт галерия „Кирил Кръстев“ стартира новия творчески сезон

На 24 септември 2021 г. от 17: 30 часа в Арт галерия „Кирил Кръстев” ще се открие изложбата на Панайот Янков. С тази изложбата Групата на ямболските художници открива новия творчески сезон 2021-2022. Това е четвъртата самостоятелна изложба на художника в Арт галерия „Кирил Кръстев”, с което се затвърждава традицията Панайот Янков да открива своя есенна изложба през септември. Художникът е доста активен в последните няколко години, макар че доста плахо и сравнително късно се появи на ямболската художествена сцена.
Панайот Янков е от поколението ямболски художници като Коста Стоянов, Петър Попов, Тодор Ялъмов, все автори, които пазят жив спомена за Стефан Бъчваров, големият наш ямболски художник и педагог, който всяка година честваме с ямболският живописен пленер „Певецът на Тунджа”, посветен на него.
Всъщност школата на Стефан Бъчваров е единствената школа, през която минава Панайот Янков, което е още едно доказателство за това, че определени хора имат такава аура, такова обаяние, такова артистично присъствие, с което успяват да заразят десетки хора с безумието (без кавички) на изобразителното изкуство.
Творчеството на Панайот Янков е близко до творчеството на неговият учител. Особено до сюжетите, които интерпретира – Тунджа, Камчия… Изобщо, този речен маринизъм, както го нарича Кирил Кръстев , е своеобразна мантра в живописния изказ на художника.
Друга особеност в творчеството на художника е усещането за повторяемост, еднотипност на картините, както по отношение на колорита, така и по отношение на тематичността. 
Панайот Янков вече поредна година флиртува в опитите си да се докосне до съвършенство в картините, които показва. Но явно достигнал до прозрението, че съвършенството е само мираж, идея, фикция той твори с настървение на художник, вдъхновен от самия творчески процес, а не толкова заради някакъв статичният краен резултат, формално наречен картина. Количеството платна, които автора показва издава това негово опиянение от живописването – от тази игра с цвета, пространството, формата и другите елементи на картината.
На първи октомври Панайот Янков, става на 85 години. Да му пожелаем творческо дълголетие и успех на поредната му изложбата!