Армията ”пенсионира” 235 танка и 58 самолета

Българската армия е изпратила „в пенсия“ 235 танка и 58 самолета само за последните 10 години.
Данните са от справка на Министерството на отбраната за изведената от употреба военна техника, предоставане за в. „Монитор“.

Бойните машини или са пласирани на пазара, или са разглобявани за части, или са пращани в музея.

Числата са внушителни на фона на хроничния вече недостиг не само на хора в армията, но и на техника, както и на забавената с години реализация на проектите за модернизация.

МО уточнява, че 75 от изведените от употреба танкове са от руския тип Т-72, останал единствен в експлоатация в армията ни към момента.

Машината е доставена у нас от СССР през далечната 1978 година. За времето си тя наистина е била супермодерна – с автоматично зареждане на оръдието, което изстрелва освен класически снаряди, но и ракети и противотанкови реактивни снаряди.

Всички пенсионирани танкове от този тип са били извадени на тезгяха и им е бил намерен купувач.

През 2012 година са продадени 41 такива машини, а година по-късно още 44, уточняват от дружество „Снабдяване и търговия“ към МО. Бройката надвишава посочената от МО, тъй като сред продадените има и изведени от употреба в по-ранен период.

Цената на договорите за продажба обаче е търговска тайна, но средно един Т-72 е бил пласиран срещу 30 000 – 40 000 лв.

Състоянието на машините било отчайващо, а сумата надвишавала парите, които биха се прибрали от предаването им за скрап.

Другите 160 пенсионирани танка са от по-старата модификация Т-55, като всичките са били продадени през 2009 година. Имало е и дарен на музей.

От този тип танкове през 1999 година дадохме и на Македония. Западните ни съседи обаче по-късно продадоха машините и използваха средствата, за да модернизират армията си.

В същото време у нас точно проектът за модернизация на Сухопътните войски тъне в прах, като все още не е получил зелена светлина дори от МО, а за реализация трябва одобрение и от МС и НС.

Той предвижда покупката на 240 бойни машини, като според първоначалните сметки те ще излязат около 1,2 млрд. лв.

Колко точно и какви танкове са останали на въоръжение в родната армия, обаче е държавна тайна.