Акция „Зима” стартира от 1 ноември

Тя ще се проведе в три етапа – първият е насочен към велосипедистите и превозните средства с животинска тяга, вторият – към пешеходците, третият – към автомобилистите
От 1 ноември служителите на „Пътна полиция“ в страната ще проведат традиционната акция „Зима“, като се цели фокусиране на вниманието на всички участници в движението по пътищата върху подготовката за зимния сезон, за гарантиране на безопасността.
По традиция, първите 10 дни са отредени за разясняване и конкретни превантивни съвети за безопасност.

В този период с приоритет ще бъдат проверките на велосипедистите и превозните средства с животинска тяга. При тези участници в движението рисковете от възникване на произшествие на пътя е изключително голяма, особено вечерно време и особено при каруците, когато не са достатъчно добре снабдени с необходимите светлоотразители. 6 ноември е обявен за ден без жертви велосипедисти на пътя.
Втората част на кампанията ще от 11 до 20 ноември и тя ще е насочена основно към пешеходците, като 16 ноември е обявен за ден без жертви пешеходци. През третия етап, от 21 до 30 ноември, ще се проведе кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. 22 ноември ще бъде ден без жертви водачи и пътници.
Според статистиката на „Пътна полиция“ от началото на годината до момента в страната са станали 5690 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 534 души, ранени са 7161 човека. Спрямо същия период на миналата година, инцидентите на пътя са 564 по-малко, загиналите с 54 по-малко, а ранените със 732 по-малко. „Пътна полиция“ ще продължи да прилага санкции върху най-агресивните и рискови водачи. Само за 9-те месеца на 2017 г. пътните полицаи са съставили 765 670 фиша и акта за установени нарушения. Спрямо същия период на миналата година, това са 136 900 повече наказания.